Ağaç kurdu eski tahta eşyalara, ağaç pencere, kapı, mobilyalara yerleşerek delikler açarak ilerler. Büyük toplu iğne başı büyüklüğündeki tahta kurdu genellikle kahverengidir. Kemirdiği ağaçların tozları dökülür ve ölen ağaç kurdu mobilyaların altına düşer. Ağaç kurdu mobilyaların iç aksamında yuvalanır. Ağaç kurdu genellikle evlerdeki mobilyaların baş düşmanıdır. Geceleri rahatsız edici sesleriyle gürültü çıkarır. Tahta böceği mobilya ve benzeri eşyaların içinde yaşayıp yaptıkları oyukların içinde yavrular.
Evinizde iş yerinizde yada diğer ortamlarda haşereler ile mücadele etmek için firmamızı arayabilirsiniz.
Haşere tablosu nu sizin için hazırladık. Hangi ayda hangi haşerenin üreme evresine girdiğini aşağıdaki tablodan bulabilirsiniz. Halk arasında en çok yaz aylarında haşere üreme mevsimi gibi görülse de, aslında haşereler her ay üreme yapabilirler.
Evinizde iş yerinizde yada diğer ortamlarda haşerelerle mücadele etmek için firmamızı arayabilirsiniz.
Ağaç kurdu kolay kolay mobilya ve ahşap malzemelerin içinde görünmez ve bulunamaz. Ancak önlem alınıpağaç kurdu ilaçlama yapılmaz ise tüm mobilya zamanla kaybedilir.Profesyonel olmayan haşere kontrol servislerinin kullandığı ilaçlarla ağaç kurdu ve tahta kurdu gibi haşerelerden kurtulmak imkansızdır.Profesyonel haşere kontrol servisimiz özel formülasyonlar kullanılarak tahta kurdunu yok edebilmektedir. Ağaç kurdu ilaçlama yapılması için özel hazırlanmış ilaçlarla yuvaları bulunup ağaç kurdu ilaçlama yapılmalıdır.Ağaç kurtları oydukları mobilya ve ahşap malzemelerin altına pisliklerini bırakırlar.
Tahta kurtları evimizdeki mobilyaları adeta bir krakermiş gibi kemiren, kuvvetli ağız yapıları ile ünlü zararlı bir haşare türüdür.Verdikleri hasarın farkedilmesi uzun sürebilir. Genel olarak soğuk ve rutubetli havalarda daha çok görülürler. Yetişkinleri koyu kırmızı yada siyaha çalan bir kahverengindedir. 6 adet bacağı bulunur. Bacakları ince,kısa ve kıllarla kaplıdır. Vücut uzunlukları 2 ila 5 mm arasındadır. Vücutları silindire benzer ve sarımsı kıllarla örtülüdür. Tahta kurtları yumurta ile çoğalırlar ve 4 mevsimde de rahatlıkla üreyebilirler.
Tahta kurdunun dünya üzerinde en çok bilinen 11 türü bulunmaktadır. Ülkemizde ise çok sık görülen 4 türü bulunmaktadır. Bunlar; mobilya böceği, ağaç kemiren tahta kurdu, Deathwatch tahta kurdu ve ev teke böceğidir. Bunlardan en sık görüleni ise mobilya böceğidir.
Tahta kurtları çoğunluka soğuk ve rutubetli havaları severler. Her türlü ağaçtan yapılan malzemede bulunabilirler. Rutubetli ve çürümeye yüz tutmuş her türlü ağaç malzeme tahta kurtları için çekici yerlerdir.
Tahta kurtlarına her mevsimde rastlamamız mümkündür. Tıpkı diğer haşare türleri gibi tahta kurtları da yaz aylarında daha sık ortaya çıkarlar. Kış aylarında ise mobilyaların içine girerek saklanır ve dinlenmeye çekilirler.
Tahta kurtları her türlü ahşap malzemeyi yiyerek yaşamlarını sürdürürler. Tamamen otçul haşareler oldukları için hep bitkisel gıdalar ile beslenirler. Tahta kuruları ile sıklıkla karıştırılabilirler. Tahta kurularının aksine tahta kurtları insan kanıyla beslenmezler.
Tahta kurtlarının mobilyalarımızı kemirirken çıkardıkları rahatsız edici seslere hepimiz aşinayızdır. Tahta kurtları özellikle gece saatlerinde daha aktif olarak çalışırlar. Gece etraf sessiz olduğunda çıkardıkları sesleri duymamız mümkündür.
Yetişkin bir tahta kurdunun ömrü 2 ila 5 yıl arasındadır. Hayatlarının büyük bir çoğunluğunu tahta aralarına yaptıkları oyuklarda, güneş ışığı görmeden geçirirler. Yumurtalarını bırakmak ve yaşamlarına devam edebilmek için nemli ahşap ararlar. Eğer bu koşulları sağlayan herhangi bir yer bulurlarsa 2 ila 5 yıla kadar yaşamaya devam edebilirler.
Haşarelerden bulaşan pek çok hastalık vardır. Bu hastalıklar; verem, tifüs, dizanteri, hepatit, mantar gibi ciddi hastalıklardır. Tahta kurtları diğer haşarelerin aksine insanlara yaklaşmayan, tek işi ahşap malzemeleri kemirmek olan böceklerdir. Bu yüzden bulaşıcı hastalık açısından çok fazla risk teşkil etmemektedirler.
Tahta kurtlarını ilaçlama yapmadan ortadan kaldırabileceğiniz yöntemler sınırlıdır. Her haşarede olduğu gibi tahta kurtlarıyla vereceğiniz mücadelede de profosyonel bir ilaçlama firmasından yardım almanız en etkili ve en güvenli seçenek olacaktır. Yapılan ilaçlama en kesin sonucu almanıza yardımcı olur.
Tahta kurtlarının yetişkin olanlarının vücut uzunlukları 2 ila 5 mm arasındadır. Larvalarının boyutları ise 7 mm’dir. Tahta kurtlarının boyutları yaşadıkları yere göre değişse de ortalama boyları 2 ila 4 cm arasındadır.
Tahta kurtları yumurta ile çoğalırlar. Dişileri tek seferde 100 yumurta bırakabilirler. Yumurtalarını kemirerek oluşturdukları oyuklar içerisine bırakırlar. Yumurtalar uygun sıcaklığa eriştiğinde yavru tahta kurtları yumurtadan çıkarlar. Çok hızlı üreme özellikleri bulunur, eylül ve ekim ayları en çok üredikleri aylardır.
Tahta kurtlarının dişileri tek seferde 100 taneye kadar yumurta bırakabilirler. Bu yavruların gelişebilmesi için uygun sıcaklığın 22 ila 23 derece ve nem oranının %60 olması gereklidir.
Tahta kurtlarının 6 adet ayağı bulunmaktadır. Baş kısmında 2 adet kıskaç şeklinde uzuvları bulunur. Vücutları silindirik bir yapıya sahiptir. Ayakları ince, kısa ve kıllarla kaplıdır.
Evinizde bir haşare gördüyseniz onu mutlaka iyi tanımlamanız ve vakit kaybetmeden harekete geçmeniz gerekmektedir. Hangi tür haşareyle karşı karşıya olduğunuzu belirlemek, ilaçlamanın ilk adımıdır. Evinizde tahta kurdu olduğunu farkettikten sonra yapacağınız ikinci şey yuvalarını tespit etmek olmalıdır. En son aşama ise bu haşarelerden ilaçlama yoluyla kurtulmak olacaktır. Bunun için profosyonel bir ilaçlama firmasından alacağınız hizmet tahta kurtlarından kısa bir sürede ve tamamen kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
İlaçlama yapılırken, böceklerin üreme ve gelişme süreçlerinin göz önünde bulundurulması büyük önem taşımaktadır. Yaptırılacak olan ilaçlama belirli aralıklarla ve düzenli bir şekilde yaptırılmalıdır. Lavralarının gelişim süreçleri de göz önüne alındığında, ilk ilaçlamadan sonra 15 gün arayla bir ilaçlama daha yapılması etkili bir sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
Tahta kurtları nemli,rutubetli yerleri severler ve yumurtalarını bırakabilecekleri en elverişli ortamlar da buralardır. Bu sebeple evlerimizdeki ahşap mobilyalarda,döşemelerin arasında,varsa duvarlarımızdaki çatlak yada oyuklarda hatta tablolarda tahta kurtlarının yuvalarına rastlamamız mümkündür.
Tahta kurtlarının dışkıları ince talaş tozu şeklinde görünür.Genellikle kemirdikleri yüzeylerin çevresinde bu dışkılara rastlamak mümkündür.
Her türlü haşarede olduğu gibi tahta kurtlarının da hoşlanmadığı keskin kokular vardır. Bunlar da lavanta, biberiye,nane, fesleğen gibi bitkilerin kokularıdır. Ancak tahta kurtları diğer haşarelerin aksine çoğunlukla yüzeye çıkmazlar. Ahşap olan her türlü malzemenin derinine inerek, orayı kemirirler. Bu sebeple tahta kurtlarından kurtulmanızın en iyi yolu ilaçlama yaptırmak olacaktır. Doğal çözümler bazen zaman kaybı yaşamanıza neden olur. Bu tip maddi hasara yol açabilecek haşare türleri için zaman en önemli silahınızdır. Çok geç olmadan profosyonel bir ilaçlama firmasından yardım almanız en doğru seçenektir.
Süpürgeye çektiğiniz her türlü haşarenin, süpürgenizin içerisine yumurtasını bırakma riski vardır. Bu sebeple tahta kurtlarından elektrik süpürgesiyle kurtulmaya çalışmak akıllıca bir seçenek değildir.
Tahta kurtlarının 6 adet ayağı bulunur. Bu ayakları ise tırtıklı bir yapıya sahiptir. Bu sebeple rahatlıkla tırmanabilirler.
Tahta kurtlarını kimyasal ilaçlar kullanarak zehirlemek mümkündür. İlaçlama firmalarının haşareleri öldürmek için kullandıkları ağır kimyasallar, bu haşarelerden kurtulabilmeniz için en etkili çözüm yoludur.
Tahta kurtları ve tahta kuruları sıklıkla karıştırılabilen haşarelerdir. Tahta kurularının besin kaynağı insan kanıdır ve insanları ısırarak bu kaynağı sağlarlar. Tahta kurtlarının insanlarla bir işi yoktur. Onların besin kaynağı ahşap yüzeylerdedir ve buraları kemirirler.
Tahta kurtları bitkisel beslenirler. Türleri çoğunlukla ahşap kemirirler. İnsanlara yanaştıklarına pek rastlanmamıştır. Besin kaynakları ahşap yüzeylerdir.
Diğer pek çok haşarede de olduğu gibi tahta kurtlarının da yaşamlarının çoğu larva olarak geçer. Tahta kurtlarının larvası genellikle griye çalan beyaz renktedir. Yaklaşık olarak 6 mm uzunluğunda olan larvaların ağız kısmında ise koyu bir şerit bulunmaktadır.
Tahta kurtları çıkardığı seslerle daha rahat bir şekilde tespit edebildiğimiz haşarelerdir. Ahşap yüzeyleri kemirirken çıkardıkları sesleri gece sessizliğinde daha rahat duymamız mümkündür. Çıkardıkları sesler, rahat bir uyku çekmenize engel olabilecek düzeyde rahatsız edicidir.
Tahta kurtları yapıları gereği ne uçabilirler ne de zıplayabilirler.
Tahta kurtları uçabilen haşarelerden değillerdir. Kın kanatlılar familyasından olan bu haşarelerin uçan türlerine ülkemizde rastlanmamaktadır. Tahta kurtları ne uçabilirler ne de zıplayabilirler.
Tahta kurtları için yapılan ilaçlamalar mutlaka periyodik olarak yapılmalıdır. Etkili bir sonuç almak istiyorsak belirli bir süre arayla en az 2 kez ilaçlama yaptırmalıyız. İlaçlama firmaları en etkili ilaç ve yöntemleri uygulayarak, kısa sürede kalıcı sonuçlara ulaşmanıza ve sağlığınızı güven altına almanıza yardımcı olacaklardır.
Yaşam alanlarınızın ilaçlandığı sırada evde bulunmamanız gerekmektedir. Kullanılan ilaçlar solunmamalı aksi taktirde zehirlenmelere yol açabilmektedir. Varsa evcil hayvanınız için de aynı durum geçerlidir. Yapılan ilaçlama işlemini denetlemek isteyenleriniz olacaktır. Ancak bu sağlığınız için çok yanlıştır. Bu nedenle güvenebileceğiniz firmalardan yardım talep etmeli ve bölgeden uzaklaşmalısınız.
Tahta kurtlarının insanlara yaklaştığı görülmemiştir. Bu haşareler tahta kurularıyla sıklıkla karıştırılmaktadır. Tahta kuruları kan emici haşarelerdir. Ancak tahta kurtları ahşap yüzeylerde görülürler. Kan emici haşareler değillerdir. Ahşap yüzeyleri kemirerek beslenirler.
Tahta kurtlarının en çok görülen türleri; Anobium punctatum yani klasik tahta kurdu, Xestobium rufovillosum yani Dev tosuran böceği, Lyctus brunneus yani Toz çubuğu böceği, Hylotrupes bajulus yani Mobilya kurdu’dur.
Tahta kurtları mobilya böceği olarak da bilinirler ve insanlara yaklaşmazlar. Ahşap yüzeylerde görülürler ve buralarda beslenirler. İnsanlara değil mobilyalara zarar verirler. Ancak çıkardıkları sesler de uykusuz gecelere davetiye çıkarır.
Tahta kurtlarının zararı genellikle bize maddi olarak yansır. Bu haşareler insanları ısırmazlar ve zehirli haşare türlerinden değillerdir. Akrep, tahta kurusu, pire,kene veya örümcek gibi kan emerek beslenen haşarelerin aksine tahta kurtları insan kanı emmezler. Bu sebeple insanları zehirlemezler.
Marketlerden, eczanelerden veya ziraat ilacı satan yerlerden temin edebileceğiniz pek çok böcek ilacı vardır. Tabletler de bunlardan birisidir. Bu tabletlerin içerisinde böcekler için yem bulunur ve bu yemden yiyen bir böcek 24 ila 48 saat içerisinde ölür.Tahta kurtlarını bu tabletlerde öldürmek mümkün değildir. Tahta kurtları hızlı bir şekilde ürer ve çoğalırlar. En etkili ve güvenli yöntem her zaman ilaçlama yapılmasıdır.
Tahta kurdunun latince ismi “Anobuim punctatum”dur. Tos böceğigiller (Anobiidae) familyasına ait zararlı bir haşaredir.
Tahta kurtları ahşap yüzeyleri kemirdiklerinden arkalarında talaş tozuna benzeyen ince tozlar bırakırlar. Bunun yanı sıra kemirdikleri yerlerde 1-2 mm çapında küçük delikler açarlar. Tahta kurtlarının yuvalarını beslendikleri yüzeylerde aramak gerekir. Gece çıkardıkları sesler sayesinde sesi duyduğunuz yere yönelerek, evinizde tahta kurdu bulunan mobilyalarınızı tespit edebilirsiniz.
Tahta kurtlarının renkleri genellikle kirli sarı yada kahverengimsi kırmızıdır. Larvalarının renkleri ise grimsi beyazdır.
Tahta kurtları inanılmaz derecede zararlı haşarelerdir. İnsanlara fiziksel olarak bir zarar vermezler ancak maddi olarak çok ciddi zararlara yol açabilirler. Örneğin;bir binanın yapısal bütünlüğünü ciddi şekilde tehlikeye atabilir, hatta çökmesine bile sebebiyet verebilirler. Bunun yanı sıra tahta kurdu istilasına uğramış bir evdeki mobilyaların ömrü de azalır. Tahta kurtlarının verdikleri zararı hemen anlayamasak da zamanla biz henüz farkedemeden çok büyük hasara sebep olurlar.
Yaşam alanlarımızda tahta kurdu tespit ettiğiniz ilk an, vakit kaybetmeden bir ilaçlama şirketinden yardım almalısınız. Doğal yöntemlerle bu haşarelerden kurtulmaya çalışmanız, vakit kaybı yaşamınıza ve bu süre zarfında daha da fazla üremelerine sebebiyet verebilir.
Sağlıklı ve garantili bir ilaçlama yapmak istiyorsak , uzman bir ilaçlama firmasından yardım almak en doğru seçenek olacaktır. Tüm böcek türlerinde olduğu gibi tahta kurdunda da en doğru ilaçlama yöntemini belirlemek çok önemlidir. Haşare probleminizin neden kaynaklandığının, ne tür ilacın kullanılması gerektiğinin,kesin çözüme nasıl ulaşabileceğinizin ve ilaçlama işleminden önce ve sonra neler yapmanız gerektiğinin bilgisi sizlere mutlaka verilmelidir.
Tahta kurdunun tekrar ortaya çıkmaması için evlerimizdeki çatlakları, boşlukları veya oyukları doldurmamız gerekir. Varsa çürümeye yüz tutmuş mobilyalarımızdan biran önce kurtulmamız da çok önemlidir çünkü bu mobilyalar tahta kurtlarının en sevdiği yaşam alanlarının başında gelirler.
Tahta kurtları üreme ve evinize yayılma konusunda oldukça hızlı haşarelerdir. Dişi tahta kurtları tek seferde 100 yumurta bırakabilirler ve bu hızlı üreme de tahta kurtlarının evinize hızla yayılmasına ve eşyalarınızın hızla zarar görmesine sebebiyet verir.
Eczanelerde çeşitli böcekler için birçok ilaç bulunur. Tahta kurtları için olan ilaçları da eczanelerden temin edebilirsiniz. Ancak bu ilaçların çoğu etkisizdir. Süpermarketlerden ve eczanelerden temin ettiğiniz haşere ilaçları, kokuludur veya diğer toksit maddeler ile zenginleştirilmiştir. Kullanımı ise oldukça basit olan bu ilaçları ilk kullandığınızda etkili olduğunu düşünürsünüz ancak üstünden birkaç gün geçtikten sonra haşereler ile tekrar karşılaştığınızda hayal kırıklığı yaşama ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Marketlerden veya eczanelerden kolaylıkla temin edebileceğiniz Raid türündeki popüler haşare ilaçları tahta kurdu öldürmek için de kullanılabilir. Ancak ne kadar etkili olduğu konusu tartışmalıdır. Tahta kurdundan kurtulmanın en etkili yöntemi bir profosyonel ilaçlama şirketinden yardım almak olacaktır.
Evinizi ilaçlattığınız firmayı iyi belirlemeniz gerekir. İlaçlama firması mutlaka size işlem öncesinde ve sonrasında ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi vermelidir. İlaçlama sonrası ilaçlanan bölgeyi 2-3 saat kapalı tutmalı, daha sonra herhangi bir hastalığı bulunmayan sağlıklı bir kişi tarafından içeri girilerek pencere ve balkon kapıları gibi hava sirkülasyonu sağlayan bölümler açılmalıdır. Bu işlemi yapan kişi hızlı bir şekilde dışarı çıkmalı içeride gereksiz yere durmamalıdır. Evi havalandırdıktan sonra temizlik işleminizi yapıp, kullanıma devam edebilirsiniz. Yaptığınız temizlik işleminin ıslak temizlik olmamasına dikkat etmeniz de çok önemlidir.
Tahta kurdu ilaçlaması, böceğin tespit edildiği ilk anda vakit kaybetmeden yapılmalıdır. Öncelikle ne ile savaştığınızı bilmeniz gerekir. Yani ortamda hangi böcek türünün olduğunu tespit etmek ve ona göre ilaçlama yapmak gerekmektedir. İlaçlama yapıldıktan sonra 24 saat ıslak temizlik yapmamalısınız. Yapılan ilaçlamanın etkili bir sonuç verebilmesi için belirli aralıklarla düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Tahta kurtları ile mücadelemizde en önemli silahımız zamandır. Bu haşareler hızla evimize yayılırlar ve mobilyalarımız için ciddi zararlara yol açarlar. Çok geç olmadan ve hasarınız çok büyümeden ilaçlama yaptırmanız gerekir. Bu sebeple bir profosyonelden yardım almanız en etkili ve kesin çözüm yolu olacaktır.
Bu ilaçların çoğu yoğun kimyasallar içerdiğinden insan sağlığı için zararlıdır. Bilinçsizce kullanılan her ilaç insanlar için büyük risk oluşturur. Bu ilaçları solumak yada temas etmek çok ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. İlaçlama yapılırken, ilaçlama yapan profosyonel ekip dışında evde kimsenin bulunmaması çok önemlidir.
Halk arasında sirkenin tahta kurtlarından kurtulmak için etkili bir çözüm yolu olduğuna inanılır. Ancak sirke tahta kurtlarını öldürmez sadece yuvalarından dışarı çıkmalarını sağlar. Tahta kurtlarından kurtulmanın neredeyse tek yolu ilaçlama yapmaktır.
Evlerimizde sıkça rastladığımız haşare türleri genellikle keskin kokulu bitkilerin kokularından rahatsızlık duyarlar. Bunlar; fesleğen, biberiye,nane,lavanta gibi bitkilerin kokularıdır. Sirke de keskin kokusu sebebiyle tahta kurtlarının hoşlanmadığı kokular arasındadır.
Tahta kurdu ilaçlamasında kokulu sıvı ilaç uygulaması yapılması gerekmektedir. Bu ilaçların içerdiği ağır kimyasallar insan sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Bu sebeple tahta kurdu ilaçlamasını kendi başınıza yapmayınız. Mutlaka bir profosyonelden yardım alınız.
Tahta kurtlarını diğer haşarelerin aksine evlerinizde gezinirken göremezsiniz. Tahta kurtları ahşap yüzeylerin derinlerine inerek orada 1-2 mm çapında delikler açarlar. Kemirerek açtıkları bu deliklerde yaşar ve yumurtalarını da buralara bırakırlar. Tahta kurtlarını diğer haşarelerden ayıran en önemli fark da çıkardıkları seslerdir. Geceleri çıkardıkları bu rahatsız edici kemirme sesi sayesinde tahta kurdu olan mobilyalarınızı rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Tahta kurtlarının en sık karıştırıldığı haşare tahta kurusudur. Tahta kurusuyla olan en önemli farkı ise tahta kurularının insan kanıyla beslenmesidir. Tahta kurtları bitkisel beslenen haşarelerdir. İnsan kanı emmezler.
Tahta kurdunun almancası “der Holzwurm”dur.
Tahta kurdu; “Tahta biti”, “Odun kurdu”, “Ağaç kurdu”, “Kitap kurdu” veya “Mobilya böceği” gibi isimlerle de bilinmektedir.
Tahta kurtlarının kıyafetlerimizi yediğini söylememiz doğru olmaz. Ancak giysi dolaplarınızda tahta kurdu görmeniz mümkündür.
Tahta kurtları ahşap mobilyalarımızın içinde yaşarlar ve yüzeye çok fazla çıkmazlar. Bu sebeple gözle görmemiz pek mümkün değildir ancak seslerini duymamız mümkündür.
Tahta kurdu ilaçlamasında jel ilaçların kullanılması etkili olmayacaktır. Bu haşareleri ilaçlamak için genellikle kokulu ilaçlar tercih edilmektedir. Tahta kurtlarından kurtulmanızın en etkili ve kesin olan çözümü, bu ilaçlamanın profosyonel bir ilaçlama firması tarafından yapılmasıdır. Her türlü kimyasal sizin ve çevrenizdeki diğer insanların sağlığını ciddi olarak etkileyebilir.
Tahta kurtları her türlü ahşap malzemede görüldüğü gibi laminant parkelerde de görülebilir. Laminat parkeler genellikle böceklenme yapmazlar. Ancak kendisi ne kadar böceklenme yapmasa da dışarıdan gelen böceklerden dolayı parkelerde de böcek oluşabilir. Parkenizde bulunan küçük açıklıklardan dahi tahta kurtlarının girmesi mümkündür. Bu açıklıkları kapatarak tahta kurdu istilasının önüne geçilebilir.
Tahta kurusu ve tahta kurdu insanlar tarafından sıkça karıştırılmaktadır. İkisi tamamen farklı haşareler olmakla birlikte, tahta kurtlarına aynı zamanda tahta bitleri de denmektedir. Tahta kurularının aksine, tahta kurtları soğuk ve rutubetli ortamları tercih ederler. Renkleri kirli sarıdır ve boyları 2.5 ila 5 mm arasındadır. Tahta kurtlarının vücudu kıllarla örtülür.
Tahta kurtları yılın herhangi bir döneminde yumurtlayabilirler. Yumurtlamaları için nemli ve sıcak ortamlar en uygun koşulları oluşturur. Gelişmeleri için 20 ila 23 derecesi sıcaklık ve %50 ila 60 ise nem gereklidir.
Tahta kurtları yumurtalarını kemirdikleri mobilyalarınızda açtıkları yaklaşık 1-2 mm çapındaki deliklere bırakırlar. Yaşamlarını da burada devam ettirirler. Tahta kurtlarını gözle görmeniz pek mümkün olmasa da bazı durumlarda yumurtalarına rastlamanız mümkündür.
Tahta kurtlarından kendi çabamızla kurtulmaya çalışmak tamamen zaman kaybına yol açacak ve mobilyalarınızda geri dönülemez hasarlara yol açacaktır. Bu haşarelerden kurtulmanın en etkili ve kesin yolu ilaçlama yaptırmaktır. Evlerinizde tahta kurdu olduğunu farkettiğiniz ilk an bir profosyonel ilaçlama şirketini aramalı ve tahta kurtlarının evinize hızla yayılmasının önüne geçmelisiniz. Aksi halde maddi olarak büyük hasarlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Haşare ilaçları yoğun kimyasallar içerir,evde yapılması mümkün değildir. Bunun yerine profosyonel bir ilaçlama firmasından yardım almanız en doğru seçenek olacaktır. Unutmayın, haşareler sağlığınızdan daha kıymetli değildir.
Tahta kurtları hızlı bir şekilde ürer ve çoğalırlar. Bir yumurta bırakımında neredeyse 60-70 adet tahta kurdu üreyebilir. Larvaların genellikle uygun çevre koşulları sağlandığında 6 ila 10 gün içinde yumurtadan çıktıkları bilinmektedir. Bu da hızla evlerinize yayılmaları için yeterli bir süredir.
Evet, tahta kurtlarının yaşam alanı ahşap malzemeli ürünlerdir. Bu sebeple, yataklarınızda, mobilyalarınızda, masa ve sandalyelerinizde, döşeme tahtalarında tahta kurtlarına rastlama olasılığınız yüksektir.
Tahta kurtları yuvalarını kemirerek açtıkları, yaklaşık olarak boyutları 1 ila 2 mm olan oyukların içerisinde yapmaktadır. Bu oyukların çok keskin hatları vardır ve tahta kurtları tarafından açıldıkları bellidir. Bu oyuklara rastlamanız farkedeceğiniz ilk şeydir.
Tahta kurusu ve tahta kurdu insanlar tarafından sıkça karıştırılmaktadır. İkisi tamamen farklı haşareler olmakla birlikte, tahta kurtlarına aynı zamanda tahta bitleri yada mobilya böceği de denmektedir. Tahta kurularının aksine, tahta kurtları soğuk ve rutubetli ortamları tercih ederler. Renkleri kirli sarıdır ve boyları 2.5 ila 5 mm arasındadır. Tahta kuruları insan kanıyla beslenirken, tahta kurtları ahşap malzemeleri kemirerek beslenirler.
Her haşare için genellikle farklı ilaçlama yöntemi uygulanır. Pire ve tahta kurdu birbirinden tamamen farklı haşarelerdir. Haşareler için kullanılan ilaçlar zararlı kimyasalları bünyesinde barındırırlar ve tek başınıza uygulamanız sağlığınız için risk oluştururlar. Bu yüzden ilaçlama yaptırmak istiyorsanız mutlaka bir profosyonelden yardım almalısınız.
Tahta kurtları isimlerini tercih ettikleri yaşam alanlarından almışlardır. Her türlü ahşap yani yapı malzemesi tahta olan yüzeylerde görülebilen tahta kurtlarının ismi de buradan gelir.
Evinizde tahta kurdu olduğunu anlamanızın ilk belirtisi akşam duyduğunuz kemirme sesleridir. İkinci olarak mobilyalarınızda gördüğünüz nizamlı küçük oyuklar tahta kurtlarının en önemli belirtilerinden. Tahta kurtları eşyalarınızı kemirirken arkalarında talaş tozu şeklinde ince tozlar bırakırlar. Bu tozlar tahta kurtlarının dışkılarıdır. Evlerinizde tahta kurtlarının olduğundan şüphelendiğiniz ilk an bir ilaçlama firmasından yardım almalı, hızla yayılmalarının önüne geçmelisiniz.
Tahta kurtlarının gece sessizliğinde rahatlıkla duyabileceğiniz sesleri genellikle tıkırtı şeklindedir. Tahtaları kemirirken çıkardıkları bu ses, onları rahatça farketmenizi sağlar. Genellikle ilk olarak fare yada başka bir haşare türüyle karıştırmanız olasıdır ancak tahta kurtlarının sesleri uzun sürer ve gece boyu uykusuz kalmanıza sebep olacak şekilde sinir bozucudurlar.
Tahta kurtlarını çamaşır suyu ile öldürmeniz mümkün değildir. Çamaşır suyu gibi keskin kokulu kimyasallar, bu haşarelerin sadece bulundukları yüzeyden dışarıya çıkmalarına sebep olur. Onları öldürmek için çamaşır suyundan daha etkili ve kesin bir çözüme ihtiyacınız vardır.
Tahta kurtları yaşadıkları yerleri terkettiklerinde en fazla 4 hafta hayatta kalabilirler. Bazı durumlarda daha taze bir odun aramak için yuvalarını terkeden tahta kurtları, istedikleri tazelikte yeni bir yer keşfettiklerinde uzun süre bu bölgede yaşamlarına devam edebilirler.
Tahta kurtlarının insanlara tehlikesi genellikle maddi açıdan olur. Eşyalarınızı kullanılamayacak hale gelene kadar kemirebilirler. Çok geç olmadan, yani hala mobilyanızı kurtarabilecekken ilaçlama yapmanız zararı en aza indirmeniz için oldukça önemlidir. Tahta kurdundan şüphelendiğiniz ilk anda bir profosyonelden yardım almanız gerekmektedir.
Tahta kurdu ilaçlamasında jel ilaçlar yerine kokulu sıvı ilaçlama yöntemi uygulanır. Sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar kullanılarak yapılan bu ilaçlama, eşyalarınızın içine kadar yerleşmiş tahta kurtlarını yok eder. Bu haşareler için yapılan ilaçlama, periyodik aralıklarla ve en az 2 ila 3 defa yapılmalıdır.
Tahta kurdunun fransızcası “vers de bois” tur.
Tahta kurtlarına kitap kurdu da denmektedir. Kağıt da ham maddesi odun olduğundan tahta kurtlarının besin maddelerinden biridir.
Tahta kurtları geceleri uyumaz ve çıkardıkları sesler yüzünden özellikle de uyuduğunuz odada bulunuyorsa sizleri de uykunuzdan mahrum ederler. Gündüzleri genellikle dinlenmeye çekilen tahta kurtları, gececi haşareler olduklarından aktif olarak çalışırlar.
Tahta kurtları geceleri insanların uyuduğu saatlerde aktiftirler ve besin kaynaklarını da bu saatlerde elde ederler. Tahta kurtları gözle görülmesi zor haşarelerdir. Varlıklarını genellikle çıkardıkları seslerden yada mobilyalarımıza verdikleri hasarlardan farkederiz. Gündüz ışığıyla tahta kurtlarını farketmeniz neredeyse imkansızdır.
Sirke keskin kokusu sebebiyle tahta kurdu olan bölgeye döküldüğünde sadece haşarelerin bulundukları yeri terketmesine sebebiyet verir. Tahta kurtlarını öldürmek için sirke kullanılması yanlıştır. Tahta kurtlarını öldürmek için en etkili yöntem ilaçlama yapılmasıdır.
Ayzer ilaçlama; Profesyonel ekiplerimizden dezenfeksiyon ve ilaçlama hizmeti
Yada iletişim sayfamızdan bilgi alabilirsiniz.