Güve İlaçlaması nasıl yapılır?

Güve İlaçlaması nasıl yapılır?

Çoğu kelebek ve güve, larvalarını kitaplara, tekstil ürünlerine ve depolanmış ürünlere bırakarak eşyalara zarar vermektedir. Diğer haşereler ve zararlıların aksine güveler herhangi bir bakteri taşımamakta ve ortamda sağlıksız bir durumun oluşmasına neden olmamaktadır. Güve ilaçlaması ihmal edilmemelidir.

Evleri ve işyerleri istila eden güveler, halılara, giysilere, kumaşlara ve diğer giyim ürünlerine zarar vermektedir.  Güve tırtılları, yün, pamuk ve ipek gibi doğal malzemelerde bulunan proteini (keratin) yiyerek hasarlara neden olmaktadır. Bu hassas zararlılar eşyalara beslenme yoluyla hasarlar verebilmektedir.

Evinizde iş yerinizde yada diğer ortamlarda güve ilaçlaması yaptırmak için firmamızı arayabilirsiniz.

Ekiplerimizin güve ilaçlaması yaparken çekilmiş videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Güvelerin Özellikleri

Kahverengi ev güvesi

Kahverengi güveler daha çok ev içlerinde görülmektedir. Yetişkin güveler 8 ila 14 mm uzunluğunda olabilmektedir. Kahverengi koyu renkli benekleri olmaktadır. Larvaları yün, deri ve tüy gibi hayvansal tekstil ürünlerinden beslenmektedir. Bu güveler yılda sadece bir kere larva bırakmaktadırlar.

Giysi güvesi

Yetişkin güveler 6 ila 8 mm uzunluğunda olmaktadır. Beneksiz saman rengi kanatlara sahiptirler. Larvaları kahverengi ve krem renginde olabilmektedir. Yumurtadan yetişkinliğe genellikle yaklaşık 6 hafta da geçmektedirler. Yiyecekleri az ve bulundukları ortamda ki hava sıcaklığı düşükse yetişkinliğe geçme aşamaları 10 ila 18 ay sürebilmektedir. Kılıflı Giysi GüvesiGiysi kemiren güvelerden olan bu güveler kumaşlarda delikler açmaktadır.

Yün Giysi Güvesi

Yetişkin güveler 6 ila 8mm uzunluğunda olmaktadır. Vücutlarında 3 koyu benek bulunmaktadır. Larvaları krem ve beyaz renkte olmaktadır. Diğer giysi güvelerinin özellikleriyle aynı özelliklere sahip olmaktadır. Evlerde giysi güvelerinde daha az sıklıkla görülmektedir. Hayvansal ipliklerden yapılan kıyafetlere zarar vermektedir. Beyaz omuzlu ev güvesi

Bu güveler tekstil ürünlerine daha az zarar vermektedirler. Yetişkin güvelerin uzunluğu 6 ila 10mm uzunluğunda olmaktadır. Benekli kanatları vardır ve kafaları beyaz renktedir. Larvaları kırmızı ve kahverengi yada krem renkte olmaktadır. Larvaları ipek kozalar içinde durmaktadır. Yılda bir kere yumurtlamaktadırlar. Genellikle soğuk ve terk edilmiş yerlerde bulunmaktadırlar. Larvalar çok çeşitli besinlerle beslenmektedir.

Kelebek Güveleri

Bir kelebek güvesini diğer güvelerden ayırt etmek zor olabilir. Ancak iki türünde antenlerinin farklı olması nedeniyle yetişkin güve ve kelebek arasında kolaylıkla ayrım yapılabilir. Kelebeklerin antenlerinin ucunda koni şeklinde küçük noktalar bulunmaktadır. Kelebeklerin kanatları genellikle daha büyük ve çeşitli renklerde olmaktadır. Güveler genellikle standart renklerde olmaktadır ve birbirlerine benzemektedirler.  Ayrıca, güveler geceleri uçmaktadır, kelebekler ise gün boyunca aktif olmaktadırlar.

Güvelerin Yaşam Döngüsü

Güveler yetişkinliğe ulaşmadan önce, larvaların içinde büyümelerine devam etmektedirler. Bu küçük, tırtıl benzeri haşerelerin boyutları türlerine göre değişiklik göstermektedir. Boylarının uzunluğu genellikle en fazla 12 mm kadar olmaktadır. Güve larvaları evler için baş belası olmaktadır. Beslenmek amacıyla kıyafetlere delikler açmaktadırlar. Güve larvalarını ve kelebek larvalarını birbirinden ayırt edilmesi doğru istilanın önlenmesi amacıyla önemli olmaktadır.

Güvelerin Zararları

Ev sahipleri nadiren evin içinde yada etrafında güveleri görmektedir. Güvelerin görülmemesi onların ev içinde var olmadıkları anlamına gelmemektedir. Birçok güve türü karanlık ve sessiz yerlere saklanmaktadırlar. Güveler dolap içlerine, tavan aralarına ve kilerlere saklanmaktadırlar. Böyle yerlerdeki istilaların gözden kaçması ile istila daha büyük bir boyuta ulaşmaktadır.

Evler ve konutlar, farklı türdeki eşyalara zarar veren birkaç çeşit güve istilasıyla karşı karşıya kalabilmektedir.

Kiler güveleri

Kiler güveleri, depolanan tahıllara, makarnalara, unlara ve diğer yiyeceklere zarar vermektedir. Güveler, larvalarını beslenme kaynaklarına yakın olmaları için ambalajlı ürünlerin içine saklamaktadırlar. Güve istilası, yiyeceklerle dolu kilerlere ve dolaplara zarar vermektedir.

Giysi Güveleri

Giysi güveleri beslenmek amacıyla kıyafetlere zarar vermektedir. Güveler tüylerden ipeğe kadar her türlü kumaşa zarar vermektedirler. Kumaşlardan beslenen güveler kıyafetlerde delikler açmaktadır. Giysilerde oluşan deliklere ek olarak güveler mobilyalara, battaniye ve yorganlara da zarar vermektedir.

Güveler Evlere Nasıl Girmektedir

Güvelerin açık kapı ve pencerelerden içeriye girerek evleri istila etmektedir. Ayrıca güve istilasına maruz kalmış kıyafetler ve paketli gıda ürünleri eve alınarak yanlışlıkla güve istilasına davetiye çıkartılabilir.

güve ilaçlama
güve ilaçlama

Güveleri Evlerden Uzak Tutulması İçin Yapılması Gerekenler

Bazı güve türleri evlerin içine girerek büyük hasarlara neden olabilmektedir. Giysilerde ve gıdalarda hasarların oluşmasına sebep olabilirler. Güveler bazen kelebekler ile karıştırılmaktadır. Kelebek sanılan güvelere karşı önlem alınmamasıyla beraber büyük bir istila sorunu ile karşı karşıya kalınmaktadır.  Güve istilasına maruz kalmamak için kelebek ve güve ilaçlaması arasındaki farkın bilinmesi gerekmektedir.

Evlerdeki güve istilasının önlenmesi zor olabilmektedir. Fakat bazı önlemler alınarak istila riski en aza indirilebilir.

Eve alınan giysiler ve diğer ürünler detaylıca incelenmelidir.

Küçük istilalara karşı güve kovucu ürünler ve ilaçlar kullanılabilir.

Büyük ve tekrar eden istilalardan kurtulmak için profesyonel destek alınması şart olmaktadır.

Güvelerin eve girişinin engellenmesi için evin dışındaki çatlaklar ve boşluklar kapatılmalıdır. Balkonda yada bahçede yanan ışıklar gece boyunca güveleri kendine çekebilmektedir. Balkon yada bahçe ışıklandırmaları güveleri kendine çekmeyecek tarzda ampüllerle değiştirilmelidir.  Un, tahıl ve diğer gıdalar hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır.

Seyrek olarak giyilen kıyafetlerde güve oluşma riski daha fazladır. Bu kıyafetler belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.

Evlerdeki Güve İstilası Belirtileri

Evdeki güvelerle savaşta atılacak ilk adım güveleri evlere çeken etkenleri ortadan kaldırmaktır. Evlere giren güvelerin tespit edilmesi için mutfaklardaki erzak dolapları, kilerlerde bulunan gıdalar incelenebilir. Güveler evlerde bulunan çatlaklarında da içine saklanmaktadır.

Evlerin karanlık ve sessiz yerleri incelenerek bu ortamlardaki larvalar gözle görülebilir. Güveler gece aktif oldukları için gece görülme olasılıkları daha yüksek olmaktadır.

Larvalar bulunduğu zaman, zararlıların yayılmasının önlenmesi amacıyla bu larvalar evin dışına çıkartılmalıdır. Giysilerde oluşan delikler yüksek ihtimalle güvelerden kaynaklanmaktadır. Kıyafet güvelerinin tespitinin yapılması için gardıroplar dikkatlice incelenmelidir.

Yetişkin güvelerden ve larvalardan kurtulmak için, kıyafetler sıcak programlarda yıkanarak makinelerde kurutulabilir. Ayrıca kıyafet dolaplarına güvelerin sevmediği kokulara sahip nesneler yerleştirerek bu haşereler kıyafetlerden uzak tutulabilir.

Kiler güvelerini önlemek amacıyla ise bu ortamlardaki gıdalar sıklıkla kontrol edilmelidir. Ürünler daime kapalı kaplarda saklanmalı, ortam temiz tutulmalı, marketlerden alınan gıdalar çok bekletilmeden kullanılmalıdır.

Evlerde ve konutlarda yaşanan yoğun güve istilasına tek başına karşı koymak bazen çözüm getirmemektedir. Yoğun istilaların yaşandığı durumlarda profesyonel destek alınmalıdır.

Güveler Evlerde Nereye Saklanmaktadır?

Evleri istila eden iki tür güve çeşidi bulunmaktadır. Bunlar kiler ve kıyafet güveleridir. Bu iki güvenin de beslenme alışkanlıkları birbirinden oldukça farklı olmaktadır.

Güveler genellikle gece yuvalarından dışarı çıkmaktadır. Geceleri balkon ve bahçe aydınlatması güveleri kendine çekmektedir. Aydınlatmadan dolayı evlerin yakınına gelen güveler açık kapı ve pencerelerden girerek evlerdeki çatlak ve boşluklarda saklanmaktadır.

Işıkla beraber eve giren kıyafet güveleri, evin içindeki aydınlatmadan kaçmaktadırlar. Bu güveler loş ve karanlık ortamlardan hoşlanmaktadır. Giysi güveleri evlere girdiği vakit dolaplara yada bu tarz karanlık yerlere saklanmaktadırlar. Yumurtalarını karanlık alanlara bırakmaktadırlar.

Giysi Güveleri

Giysi güveleri dolaplardaki kıyafetlerle beslenmektedirler. Kürk, ipek ve yün gibi kıyafetlerden hoşlanmaktadırlar. Sizde giysilerinizde delikler buluyorsanız başınız giysi güveleri ile dertte olabilir.

Giysi güveleri genellikle yünlü kıyafetleri tercih etmektedirler. Ancak diğer hayvansal ipliklerden yada derilerden yapılmış kıyafetleri de tüketebilirler.

Giysi güveleri her türlü kıyafete bulaşabilmektedir. Beslenme süresi boyunca kıyafetlerde irili ufaklı delikler açmaktadırlar. Ayrıca beslenme sonrası dışkılarını da kıyafetlerin üzerine bırakmaktadırlar.

Depolanmış Gıda Güveleri

Kilerlerde ve mutfaklarda bulunan erzak dolapları kuru gıdalarla beslenen güveleri kendine çekmektedir. Bu haşereler marketlerden yada dışardan alınan paketli ürünlerle evlere girebilmektedir.

Gıdaların bulunduğu ortama giren güveler yiyecekleri yemekte, dışkıları ile yiyecekleri kirletmektedir. Ayrıca koza ve larvaları ile de gıdalara zarar vermektedir.

Kelebek ve Güve Farkı

Birçok ev sahibi, evlerinde ve evlerin çevresinde uçan zararsızların kelebek mi yada güve mi olduğuna karar verememektedir. Kelebek yada güve, her iki türde hastalık bulaştırmamakta ve herhangi bir bakterinin taşıyıcılığını yapmamaktadır. Fakat insanlar için zararsız olan güveler kıyafetlere ve gıdalara zarar vermektedir.

Güveler kelebeklere karıştırıldığı için yeterince önlem de alınmamaktadır. Kelebeklerin ve güvelerin anten ve kanatlarına dikkatli şekilde bakılarak aralarındaki ayrım kolaylıkla yapılabilmektedir.

Anten

Kelebekleri ve güveleri, birbirinden ayırt etmek için kullanılacak en kısa yol iki türün de antenlerini incelemektir. Kelebek antenleri, sonunda ampul benzeri bir şekil ile uzun ve pürüzsüz olurken, güve antenleri ise tüylü olmaktadır.

Kanatlar

Her iki böceğin de kanatları vardır, ama kanatlarının yapıları birbirinden farklıdır. Kelebekler yada güveler içinde bulundukları ortama göre kanatlarının duruş şeklini değiştirmektedir. Kelebekler dinlendikleri zaman, kanatları dikey olarak katlamaktadırlar. Güveler ise kanatlarını yarasa gibi katlamaktadırlar.

Renk

Güveler genellikle gece uçmakta ve beslenmektedirler. Güvelerin kanatlarının ve vücutlarının renkleri donuk renkte, kahverengi ve gri tonlarında olmaktadır. Kanatlarında ise basit benekler bulunmaktadır. Kelebekler çoğunlukla gün boyunca beslenmelerine devam etmektedirler. Renk bakımından güvelere oranlar daha parlak renklere sahiptirler. Kanatlarının üstünde farklı desenlerde, renklerde ve boylarda beneklere sahip olmaktadırlar.

Güveler İle Nasıl Savaşılır?

Yoğun güve istilalarıyla karşı karşıya kalındığı zaman profesyonel destek alınması gerekmektedir. Güve kovucu kokuların kullanılması, sık sık güve kontrolünün yapılması ve güveler için çeşitli önlemlerin alınmasına rağmen yine de güve istilası sorunu ile karcı karşıya kalınabilmektedir. Küçük ve önemsenmeyen problemler büyük güve istilalarına dönüşebilmektedir.

Ev sahipleri ev içindeki nem oranını düşük tutabilir ve güvelerin evlere girişini engellemek için evlerdeki ve binalardaki, çatlakları, boşlukları ve diğer aksaklıkları giderebilir. Ayrıca, alınan ikinci el eşyalar, eve getirilen koliler olası güve istilasına karşı dikkatlice incelenmelidir. Güveler evlere alınan eşyalarla yanlışlıkla iç ortamlara alınabilmektedir. Güveler ev içlerine yerleştikten sonra çamaşır ve gıdalara zarar verdiklerinden dolayı, güvelerle savaşta hasarın en aza indirilmesi için profesyonel destek almak daha mantıklı olmaktadır. Firmamızın uzmanları güveleri ortadan kaldırma konusunda eşsiz deneyimlere sahiptirler.

Gıda ürünlerinin incelenmesi

Evlere güve girişinin önlenmesi veya girişin en aza indirilmesi için, eve alınan tüm gıda ürünleri incelenmelidir. Evcil hayvan yemleri ve paketli bakliyatlar özellikle güvelerin yuva yaptığı ürünlerdendir.

Ev Eşyalarının İncelenmesi

Güve larvaları, olgunlaşmamız güveler aşağıda belirtilen eşyalara yuva yapmış olabilir. Eşyaları düzenli inceleyerek büyük bir istila sorunu yaşamadan güveleri evlerinizden çıkartabilirsiniz.

Kıyafet
Mobilya
Kumaşlar
Kilimler
Ev içindeki bitkiler
Bahçe ve Balkon Aydınlatması

Evlere güve girişinin engellenmesinin bir diğer yolu ise dış mekan ışıklandırmasına özen göstermektir. Dış mekan aydınlatması sadece gerekli olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Güveler gece aktif olduğu için balkon ve bahçe ışıkları bu haşerelere çekici gelebilmektedir.

Güvelerden Kurtulmak İçin İpuçları

Evinizde ki güvelerden kurtulmak için aşağıdaki ipuçlarını uygulayabilirsiniz:

Tüm larvaları ve yumurtaları mülkünüzden çıkardığınızdan emin olun. Larvaları ve yumurtaları evinizden çıkarmak için elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz. Süpürme işleminden sonra elektrik süpürgesinin torbasını atmalısınız.
Eğer kıyafetler, havlular, perdeler, nevresim takımları ve bu tarz eşyalarınızda güve bulduysanız bu eşyaları güve ve larvalardan arındırdıktan sonra çamaşır makinesinde yıkayın.
Kullanmadığınız valizlerin, çantaların, kapların içlerini sürekli temizlemelisiniz. Karanlık ve kullanılmayan bu eşyalar güveler için yuva olmaktadır.

Güve Sorunu İle Karşı Karşıya Kaldığınız Zaman Neden Bizim Firmamızı Tercih Etmelisiniz?

Evleri ve konutları istila eden ve güve ilaçlaması yapılması gereken iki tür güve bulunmaktadır. Bunlar giysi ve gıda güveleridir. İki türünde beslenme ve yuva yapma alanları birbirinden farklı olmaktadır. İlk önce evi istila eden güve türünün doğru tespit edilmesi gerekmektedir.

Gıda güveleri gıda üretim tesisleri için büyük zararlar oluşturmaktadır. Hammaddelere ve paketli ürünlere zarar veren bu güveler müşterilerin de deneyimlerini olumsuz etkilemektedir. Giysi güveleri ise kıyafet üretim tesisleri ve konfeksiyonlar için sorunlar oluşturmaktadır.

Sizde fabrikanızda güve sorunu yaşıyorsanız hemen bizi arayabilirsiniz.

Muayene ve Tedavi Planı
Güveler konutlar ve işyerleri için büyük sorunlar oluşturabilmektedir. Bu tarz istila problemi ile karşı karşıya kaldığınız zaman hemen bizi arayabilirsiniz. İlaçlama teknisyenlerimiz ilk olarak evinizi, iş yerinizi yada konutunuzu istila eden güve türünü tespit edecektir. Muayene bulgularına dayanarak, haşere yönetimi uzmanınız güve sorununu çözmek için etkili bir tedavi planı geliştirecektir. Doğru güve türünün tespiti tedavi açısından önemli olmaktadır. Çünkü kıyafet ve gıda güvelerinin özellikleri birbirinden farklı olmaktadır. Yanlış tanımlama sonucunda yanlış güve tedavisi uygulanarak, güve ilaçlaması işlemleri başarısız olabilmektedir.

Müşteri Bilgilendirilmesi
Müşteri bilgilendirilmesi, ev sahibinin veya işletme sahibinin güvelerin yaşam döngüsünü anlamasına yardımcı olmak ve olası istila sonuçlarına karşı önlem almalarını sağlamak açısından önemli olmaktadır.  Tedavi planı bittikten sonra kelebek ve güveler arasındaki farklar müşterilere aktarılmaktadır. Ayrıca evleri istila eden güvelerin evlerde saklandıkları yerler hakkında müşterilere bilgi verilerek olası istila problemlerinin önüne geçilmektedir.

Kontrol
Güve ilaçlaması yapılan evleri daha sonra yine istila edebilmektedir. Bizimle çalışmaya karar verdiğiniz zaman evlerinize ve iş yerinize düzenli kontrollere gelerek oluşabilecek güve istilalarına karşı önlemler almaktayız

Kimyasal Olmayan Tedaviler
Bu tedaviler, güveler için yiyecek, barınacak ve saklanılacak yerlerin ortadan kaldırılmasını içermektedir. Kimyasal olmayan tedavi yöntemlerinde kullanılan uygulamalar aşağıdaki gibidir:

Güveler tarafından istila edilmiş gıda maddelerinin ve kıyafetlerin dışarı çıkartılması.
Gıda ürünlerinin güvelerin giremeyeceği kapalı kaplarda saklanması. Kıyafetlerin ise güvelerin erişemeyeceği kıyafet saklama çantalarında saklanması.
Ortamdaki nemin azaltılması ve güvelerin ev içine girmesinin engellenmesi. Düzenli temizlik yapılması.
Güve yaşam alanlarının azaltılması için dağınıklığın ortadan kaldırılması.
Konutları istila eden güvelerin ve larvaların ortadan kaldırılması için elektrik süpürgelerinin kullanılması.
Satın alınan ürünlerin detaylıca incelenmesi. Güveler marketlerden alınan paketlenmiş gıdalar yoluyla evleri istila etmektedir.

Kimyasal Tedavi Yöntemleri

İlaçlama uzmanlarımız detaylı muayene işlemlerini yaptıktan sonra uygun olan ilaçlama yöntemlerine karar vermektedirler. Güvelerin saklandığı alanlar bulunarak larvalar ve güveler ortadan kaldırılmaktadır. Gıda ve kıyafet güveleri için farklı alanlarda ilaçlama yapılmaktadır. Kimyasal güve ilaçlaması uygulaması yapılırken ev eşyalarının ve gıdaların zarar görmemesi için yeterli önlemleri almaktayız.

Ayzer ilaçlama; Profesyonel ekiplerimizden dezenfeksiyon ve ilaçlama hizmeti

0532 715 2029

0 312 212 07 24

Yada iletişim sayfamızdan bilgi alabilirsiniz.

DİĞER HABERLER
Hemen Ara Otel Tekstili antalya escort sakarya escort mersin escort gaziantep escort diyarbakir escort manisa escort bursa escort kayseri escort tekirdağ escort ankara escort adana escort ad?yaman escort afyon escort> ağrı escort ayd?n escort balıkesir escort çanakkale escort çorum escort denizli escort elaz?? escort erzurum escort eskişehir escort hatay escort istanbul escort izmir escort kocaeli escort konya escort kütahya escort malatya escort mardin escort muğla escort ordu escort samsun escort sivas escort tokat escort trabzon escort urfa escort van escort zonguldak escort batman escort şırnak escort osmaniye escort giresun escort ?sparta escort aksaray escort yozgat escort edirne escort düzce escort kastamonu escort uşak escort niğde escort rize escort amasya escort bolu escort alanya escort buca escort bornova escort izmit escort gebze escort fethiye escort bodrum escort manavgat escort alsancak escort kızılay escort eryaman escort sincan escort çorlu escort adana escort