X

Hamam Böcekleri

Hamam Böceği Nedir?

Hamam Böceği Nedir ve Hamam Böceği ile Nasıl Savaşılır ve sık sorulan sorularınıza cevaplarımızı bu yazımızda okuyabilirsiniz. Kara böcek olarak da bilinen hamam böceği, dünya çapında su hariç her ortamda yaşayabilen bir böcek türüdür. Doğada yaşayan hamam böcekleri atıklar da dahil olmak üzere her şeyi yedikleri için ekosistem için hayati rol oynamaktadırlar.

Dünyada varlıkları tespit edilen 4,000 tür hamamböceği yaşamaktadır.  Ancak bu kadar çok tür arasından sadece 30 tür insanların yaşadığı yerlerde yaşamayı tercih etmektedir.  Hamamböcekleri genellikle insanların bulunduğu ortamlarda yaşamayı pek sevmemektedirler. Sadece beslenmek için insanların bulunduğu ortamlara girmektedirler.

En bilinen türleri; Amerikan Hamam Böceği, Asya Hamam Böceği ve Alman Hamam Böceği’dir.

Haşere tablosu nu sizin için hazırladık. Hangi ayda hangi haşerenin üreme evresine girdiğini aşağıdaki tablodan bulabilirsiniz. Halk arasında en çok yaz aylarında haşere üreme mevsimi gibi görülse de, aslında haşereler her ay üreme yapabilirler.

Evinizde iş yerinizde yada diğer ortamlarda haşerelerle mücadele etmek için firmamızı arayabilirsiniz.

 

 

Hamam Böceği Özellikleri

Hamam böcekleri gruplar halinde yaşamaktadır. Hızlı üremelerinden dolayı istila ettikleri bölgelerden tam olarak temizlenmeleri zor olabilmektedir.

Hamam böcekleri, zamanlarının% 75’ini dinlenerek geçirmektedirler ve 0 derece soğukta bile yaşamlarını sürdürebilmektedirler.

Hamam böceklerinin beyinleri başlarında değil vücutlarında bulunmaktadır. Bu yüzden başları olmadan iki haftaya kadar yaşayabilmektedirler. Nefes almak için başlarına ihtiyaç duymazlar, çünkü vücutlarında bulunan küçük deliklerden nefes alabilmektedirler. Başları olmadan ölmelerinin sebebi ise yemek yiyememeleri ve su içememeleridir.

Sadece bir günlük büyüklükteki hamam böceği, toz lekesi büyüklüğü kadardır.

Dünya çapında 4000’den fazla hamam böceği türü vardır. En yaygın tür Alman hamam böceğidir.

Hamam böcekleri bir saat içinde üç mil kadar yol alabilmektedir.

Hamam böcekleri, ölü böceklerden sabuna ve çöplere kadar her şeyle beslenebilmektedir. Ayrıca birkaç hafta yemek yemeden yaşayabilmektedirler. Ancak su içmeden sadece bir hafta dayanabilmektedirler.

Çalışmalara göre hamam böceklerinin ömrü 359 milyon yıl önceye dayanmaktadır. Yani dünyamızda dinozorlardan daha eskiden varlıklardır.

Hamam böcekleri vücutlarından nefes aldıkları için hava girişlerini kapatabilmektedirler ve 40 dakikaya kadar su altında nefeslerini tutabilmektedirler.

Hamam böcekleri vücutlarını düzleştirerek ve bacaklarını yana çevirerek vücut büyüklüklerinin çeyreği kadar bir aralıktan rahatlıkla geçebilmektedir.

Hamam Böceğinin yaşam döngüsü

Dişi hamamböceği, çiftleşmeden sonra günde 10 ila 90 yumurta arasında yumurta bırakabilmektedir. Yavru hamam böcekleri birkaç gün içinde yumurtadan çıkmaktadır. Yavru hamam böceğinin yetişkin bir hamam böceği halini alması sadece bir ay sürmektedir. Dişi hamam böceği erkek hamamböceğine göre daha yumuşak bir karın bölgesine sahiptir. Böylece erkek hamam böceğinden kolaylıkla ayırt edilebilmektedir.

Hamam Böceğinin Zararları

Evleri, işyerlerini, restoranları istila edebilen hamam böcekleri girdikleri mekanlara zarar vermekle kalmaz aynı zaman da insan sağlığını da olumsuz etkilemektedirler. Hamam böcekleri kendi başlarına herhangi bir hastalığa sebep olmamaktadırlar. Fakat bu böcekler, ishalden gıda zehirlenmesine kadar çeşitli hastalıklara yol açabilen milyonlarca bakteri ve bulaşıcı mikroplar için taşıyıcı durumda olmaktadırlar.

Gıdaları kirletirler: Hamam böceği neredeyse doğadaki her şeyi yiyerek beslenebilmektedir. Yediğimiz besinler dışında ölü bitki, hayvan, dışkı maddesi, sabun, kağıt, deri ve hatta düşmüş saç tellerinden bile beslenebilmektedirler. Geceleri beslendikleri zaman açıkta kalan gıdaların üzerinde gezerek, yiyeceklerin üzerine pisliklerini, ölü derilerini, tüylerini veya boş yumurta kabuklarını bırakarak besinleri kirletmektedirler.
Hastalığa neden olan bakterileri taşırlar: Hamam böcekleri beslenirken, kendi salyalarını ve sindirim sıvılarını ağızlarından akıtarak, bağırsaklarında bulunan zararlı mikropları yiyeceklere bulaştırırlar. Bir çalışma, psödomonas aeruginosa bakterisinin hamamböceği bağırsağında yoğun olarak bulunduğunu göstermiştir. Bu bakteri idrar yolu enfeksiyonlarına, sindirim sorunlarına ve septisemi gibi çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir.


Hamamböceği ısırıkları: Bazı hamamböceği türlerinin insanları ısırdığı tespit edilmiştir. Ancak hamam böceklerinin insanları ısırma durumları nadir olarak yaşanmaktadır. Ancak eviniz bu böcekler tarafında istila edildiyse dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü tırnaklara, ayak parmaklarına ve açık yaraları temas ederek dokundukları bölgelerden bakteri bulaştırabilirler.


Gıda zehirlenmesi: Salgın gıda zehirlenmelerinin yaşandığı ortamlarda, hamam böceği istilasının ortadan kaldırılmasından sonra gıda zehirlenmesi vakalarının azaldığı görülmüştür. Hamam böcekleri aynı zamanda, tifo ve gıda zehirlenmesine neden olabilen, Salmonella bakterisini de taşıyabilmektedir.


Alerjiler: Hamamböceği çeşitli alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Tükürük salgıları ve tüyleri, istenmeyen bir reaksiyonu tetikleyebilen yüzlerce alerjen içermektedir. Cilt kızarıklıklarına, hapşırmaya ve gözlerin sulanmasına neden olabilmektedir.
Astım: Hamam böcekleri astımlı insanların en kötü düşmanları olabilirler. Evler hamamböceği istilası ile karşı karşıya kaldığı zaman evdeki astım hastalarının nefes almalarında sorunlar görülebilmektedir.

Hamam Böceği Evlere Nasıl Girmektedir?

İnsanlar genellikle hamam böceklerinin sadece kirli evlerde bulunduklarına inanmaktadırlar.  Ne yazık ki hamam böcekleri her türlü ortamı istila edebilmektedir. Temiz evler bile hamam böceği istilası ile karşı karşıya kalabilmektedir.

Hamam böcekleri, diğer böceklerden (karıncalar veya termitler vb.) daha büyük olmalarına rağmen, çok küçük alanlara sığabilip küçük deliklerden geçebilmektedir. Yetişkin bir hamam böceği kendi büyüklüğünün çeyreği büyüklükteki bir delikten bile kolayca geçebilmektedir. Bu özellikleri sayesinde evlerin zeminindeki çatlaklardan, duvarlardaki çatlaklardan, havalandırma deliklerinden, kanalizasyonlardan, borulardan, kapı ve pencere boşluklarından ve evlerdeki diğer deliklerden evlere girebilmektedir.

Yeni eve taşıdıysanız eviniz önceden muhtemel bir istilayla karşı karşıya kalmış olabilir. Yeni taşındığınız evi detaylıca incelemelisiniz. Gerekirse taşınmadan önce ilaçlama yaptırmalısınız.

Eğer yan komşunuz her hangi bir hamam böceği istilasıyla karşı karşıyaysa bu böcekler sizin evinize de kolayca geçiş yapabilirler. Market poşetlerinin içine saklanmış olan böcekleri poşetlerle birlikte evlere girebilmektedirler. Marketlerden aldığınız kutulara, market poşetlerine ve çantalarına dikkatlice bakmalısınız. Evlerinizde ki boş kutuları dışarı bırakmanız gerekmektedir. Bu kutular hamam böcekleri için ideal saklanma yerleri olabilirler.

Hamam böcekleri binalardaki sıhhi tesisat borularından da evlere girebilmektedir. Yağmur oluklarının içinden tırmanarak balkonlara girebilmektedirler. Bunu için yağmur çıkışı yerlerinin üzerine kapak takılmalıdır.

Evlerdeki kanalizasyon sistemlerinden de hamam böcekleri gelebilmektedir. Lavabolara kapak takılması istilayı önleyecektir. Banyo ve mutfak lavabolarındaki delikler dikkatlice kapatılmalıdır.

Hamam Böceklerinin Evlerden Uzak Tutulması İçin Yapılması Gerekenler

Her ne kadar hamam böcekleri buldukları küçük deliklerden evlere girseler bile alınacak küçük önlemlerle bu böceklerle savaşılabilmektedir. Aşağıda sıralanan maddeleri siz de evlerinizde uygulayarak hamam böceklerini evlerinizde uzak tutabilirsiniz.

Eğer evinizde hamam böceği görmek istemiyorsan, evini temiz tutmalısınız. Tüm evin haftalık olarak temizlenmesi hamamböceği istilasının durumunu anlamanıza yardımcı olacaktır.
Uyumadan önce lavabo ve yemek hazırladığınız tezgahların temizlendiğinden emin olmalısınız. Mutfak tezgahlarınızda yemek kırıntıları bırakmamalısınız.
Mutfağınızdaki çöp kutusunu düzenli olarak boşaltmalısınız. Çöp kutusunun ağzını her zaman kapalı tutmalısınız. Çöp yığını hamamböceği için açık bir davet olmaktadır.
Hamam böceği istilasını ve vereceği zararları önlemek için yemeklerinizin ağzını her zaman kapalı tutmalısınız. Tercihen tüm yiyecekleri kapalı kaplarda saklamalısınız. Buzdolabınızı düzenli olarak, en az haftada bir kez temizlemelisiniz.

Eski gazeteleri, kitapları ve dergileri asla açık bir şekilde saklamamalısınız.
Hamamböceği spreylerini yakınlarınızda bir yerlerde bulundurmanız sizin için daha iyi olacaktır. Böylece onları gördüğünüz anda anında öldürebilirsiniz. Ayrıca evinizde ki gizli hamam böceklerinden kurtulmak için piyasada satılan böcek yemlerini de kullanabilirsiniz.
Hamam böceklerinin evinizde kalıcı yuvalar yapmasını önlemek için evinizdeki bütün delikleri kapatmalısınız.
Ağır istila olayı ile karşı karşıya kaldıysanız profesyonel bir yardım şart olmaktadır. Böyle durumlarda profesyonel yardım alınması hamam böceklerinden komple kurtulmak için şart olmaktadır. Hamam böcekleri ile savaşmak için firmamızı tercih edebilirsiniz. Detaylı bilgi almak için bizi her zaman arayabilirsiniz.

Evlerdeki Hamam Böceği İstilası Belirtileri

Hamam böcekleri daha çok gece hareket eden böceklerdendir. Gündüz yuvalarının dışında olmayı tercih etmemektedirler. Genellikle gece bu böceklerle karşı karşıya kalınmaktadır. Hamam böcekleri gözle görülmemiş olsa da evinizde bulunan hamam böceğini bazı yöntemlerle tespit edebilirsiniz.

Hamamböceği Dışkısı

Hamamböceği dışkısı bir istila esnasında sıkça görülebilmektedir. Küçük hamamböcekleri, kahve çekirdeklerine veya karabibere benzeyen dışkılar üretirken, büyük hamam böcekleri ise silindirik dışkılar üretmektedir. Görünen dışkı miktarı çoğu zaman istila düzeyinin veya süresinin göstergesi olabilmektedir.

Hoş olmayan kokular

Bazı hamamböceği türleri etraflarına hoş olmayan kokular yaymaktadır. Ciddi istila durumlarında, evde yoğun derecede yağ veya küf kokusu mevcut olabilmektedir. Ölü hamamböcekleri de evin her yerinde bulunabilmektedir.

Hamam böceği Yumurtaları

Oval şekildeki hamam böceği yumurta kutuları, bazen mobilyaların arkasında ve kitapların arasındaki boşluklar gibi diğer gizli yerlerde görülebilmektedir.

Evinizde bir hamamböceği istilası tespit ettiğinizi düşünüyorsanız, muayene ve imha seçeneklerini öğrenmek için firmamızı arayabilirsiniz.

Hamam Böceği Evlerde Nereye Saklanmaktadır?

Dünyada en yaygın bulunan Alman hamam böcekleri, özellikle evleri sıklıkla istila etmektedir.  Bu hamam böcekleri, sıcaklığın 20 ile 25 derece olduğu, besin ve suya yakın bulunan karanlık, sıcak ve nemli ortamları tercih etmektedirler. Genellikle mutfaklarda, dolapların içinde, mutfaktaki çatlaklarda, lavabolarda veya tezgahların altlarında saklanmaktadır. Bu böcekler genellikle banyoda bulunmaktadırlar. Alman hamam böceğini kontrol altında tutmak için yemek kırıntılarını vi kirli bulaşıkları tezgahlarda bırakmamalısınız. Yiyecekleri hava geçirmez kapalı kaplarda saklamalısınız. Çöp kutunuzun ağzını her daim kapalı tutmalısınız.

Amerikan hamam böcekleri de genellikle evlerde bulunmaktadır. Evlerden hariç yiyeceklerin hazırlandığı ve saklandığı restoranlarda, marketlerde ve fırınlarda da yaygın olarak görülmektedir. Sıcak ve nemli alanları tercih etmektedirler. Kazan dairelerinde, ısıtmalı buhar tünellerinde, bodrumlarda, boru ve su ısıtıcıları bulunduğu ortamlarda saklanmaktadırlar.

Kahverengi kanatlı hamamböceği, daha sıcak (30 dereceden fazla) ve Alman hamam böceğinden daha kuru olan yerleri tercih etmektedir. Yüksek alanlarda (göz hizasında veya daha üstünde) dolaplarda ve kilerlerde, dolap raflarında, resimlerin arkasında, kitaplıklarda, mutfak sandalyelerinin ve masaların altlarında ve duşa kabinlerinde saklanmaktadır. Bu böcekleri elektrikli saatlerin, televizyonların ve buzdolabı motorlarının yakınındaki sıcak alanlarda da bulabilirsiniz. Yumurtalarını duvarlardaki raflarda, tavanlardaki deliklerde, mobilyaların arasında veya mutfak lavabosunun yakınında görebilirsiniz.

Hamam Böceği İle Nasıl Savaşılır?

İnsanların hamamböceğinden kurtulmak için kullanabileceği birçok yöntem bulunmaktadır. Sorun şu ki hamamböceğinin öldürülmesi çok zor olmakta ve evde kalan iki hamamböceği evi yeniden istila edebilmektedir. Evinizde gördüğünüz birkaç hamamböceği muhtemelen grup üyelerinin küçük bir parçasıdır ve evinizde daha çok hamam böceği vardır.

Piyasadaki böcek ilacı yemlerini ve spreylerini kullanarak kendi kendinize hamam böceklerinden kurtulmaya çalışabilirsiniz. Her ne kadar bu ürünler, görünür yetişkin hamamböceklerinin bir an önce kontrolünü sağlasa da, çoğu zaman uzun vadeli bir çözüm vaadinde bulunamamaktadır.

Kullandığınız ilaçlar veya yemler büyük hamam böceklerini öldürebilir fakat öldürülmemiş olan hamam böceği yumurtalarından çıkan yavrular yine evinizi istila edebilir. Bir hamamböceği istilasını etkin bir şekilde kontrol etmek için ve yeniden böcek istilasından kaçınmak için böceklerin saklandığı yuvaları tespit etmeli ve oraları da ilaçlamalısınız. Firmamızın ilaçlama uzmanları hamam böceklerinin saklandıkları yerleri kolayca bulabilirler ve hamam böceklerini komple evinizden temizleyebilirler.

Hamam böcekleri dağınık yerlerde saklanmaktan hoşlanmaktadırlar. Bu yüzden dolaplarınızda veya zemine yakın yerlerde kağıt poşet veya gazete bulundurmamalısınız. Hamam böcekleri çamaşır yığınlarının altına da saklanabilirler. Evinizi her zaman düzenli tutmanız bu böceklerin saklanma yerlerini azaltacaktır. Evinizde bir sızıntı olduğunu fark ederseniz onu hemen onarmalısınız. Çünkü hamam böcekleri nemli ortamları sevmektedirler.

Dairenizde hamam böcekleri görüyorsanız, bina yöneticinizi veya ev sahibinizi problem hakkında bilgilendirmelisiniz.  Diğer dairede oturan kişiler de aynı böcek istilasını yaşıyor olabilir. Böyle durumlarda apartmanın komple ilaçlatılması gerekmektedir. Sadece sizin dairenizdeki böcek sorunun ortadan kaldırılması bazen yeterli olmayabilir. Diğer dairelerde yaşayan böcekler tekrar sizin evinizi istila edebilir. Özellikle çok üniteli binalarda hamam böceği istilasından kurtulmak için profesyonel ilaçlama firmalarından yardım almak en iyi çözüm olacaktır. Apartmanınızda hamam böceği sorunu varsa bizi arayabilir ve her türlü bilgiyi alabilirsiniz.

Mutfaklardaki hamam böceği istilasından kurtulmak için anahtar kelimemiz TEMİZLİKTİR. Hamam böcekleri beslenmek amacıyla ortalarda gezinmektedir. Mutfak ortamınızda açıkta yiyecek bulunmaması böceklerin de beslenememesine yol açacaktır. Evcil hayvan yiyeceklerini gece boyunca dışarıda bırakmamalısınız.  Tüm yiyecek kaplarını sıkıca kapatmalısınız. Tezgaha veya yere dökülen yiyecek artıklarını hemen temizlemelisiniz.

Özellikle kuru yiyecek dolaplarının kenarlarına dökülen kuru bakliyat tanelerine dikkat etmelisiniz. Paketlerdeki küçük deliklerden dışarı çıkan bu tanecikler hamam böcekleri için besin kaynağı olmaktadır. Bu tarz yiyecek dolaplarını sıklıkla kontrol etmeli ve temizlemelisiniz.

Hamam böceği sorunu ile karşı karşıya kaldığınız zaman neden bizim firmamızı tercih etmelisiniz?

Firmamızın teknisyenleri hamamböceği tespiti ve hamamböceğinin ortadan kaldırılması konusunda son derece deneyimlidirler. Evinize gelerek kapsamlı denetimler gerçekleştirirler ve hamam böceği istilalarını ortadan kaldırmak için en etkili yöntemleri uygularlar ve bu böceklerin geri gelmelerini önlemek için en güvenilir yöntemleri sizlere sunarlar. Bizi telefonla arayarak hemen randevu alabilirsiniz ve böylece evinizdeki hamam böceklerinden kurtulmak için ilk adımı atmış olursunuz.

Firmamızın temsilcisi, sizin için uygun bir zamanda randevu ayarlamak için 24 saat içinde sizi geri arayacaktır. Daha sonra evinizin denetlenmesi yapılacak ve uygun yöntemlerle ilaçlanması yapılacaktır.

Uzman teknisyenlerimiz evinizde hamam böceklerinin saklanabileceği bütün yerleri arayacaktır. Hamam böceklerinin saklandığı yerler bulunduktan sonra eve giriş yerleri tespit edilecek ve bu giriş yerleri için size uygun çözümler sunulacaktır. Uzun yıllardır sahip olduğumuz deneyimlerimiz sayesinde sizi bu problemden kısa sürede kurtarabiliriz.

Eviniz veya işyeriniz için işe yarayacak doğru yöntemi bulmak için sizinle birlikte çalışmaktayız. Hamam böceklerini komple ortadan kaldırabilen çeşitli yöntemlere sahibiz. Sizinle beraber yöntemlerimiz hakkında konuşup, en doğru yöntemi kullanıyoruz.

Hamamböceği kontrolü bazı durumlarda biraz zaman alabilmektedir. Bir hamam böceği istilasının tamamen ortadan kaldırılması için birkaç ilaçlama gerekli olabilmektedir. Ayrıca evinizde ilaçlama yaptıktan sonra tüm hamam böceklerinin ortadan kalktığından emin olmak için sizinle tekrar görüşmekteyiz.

Evlerde sıklıkla karşılaşılan hamam böcekleri otellerde, fırınlarda, restoranlarda da sıklıkla görülmektedir. Böyle ortamlarda görülen hamam böcekleri işlerinizi olumsuz etkileyebilir. Eğer sizde işyerinizde hamam böceği sorunu yaşıyorsanız bizi hemen arayabilirsiniz. Geniş ilaçlama ekibimiz sayesinde büyük ortamlarda kolayca ilaçlama yapabilmekteyiz.

Hamamböceği istilasını komple ortadan kaldırdığımızdan emin olduktan sonra sizlere bu böcekler hakkında bilgiler veriyoruz. Bu bilgileri uygulayarak hamam böceklerinin tekrar evinize girmesini engelleyebilirsiniz.

Alman Hamamböceği ( Blatella Germenica ) :

Alman hamam böceği sarımtrak açık kahverengidir. Alman hamam böceği türleri arasında en hızlı üreyen hamam böceğidir. Alman hamam böceğinin boyu 1.5cmdir.Bir çift hamam böceği 1 yılda 35.000 yavru yapar. Dişi alman hamam böceğinin yumurta paketleri içerisinde 25-48 arasında yumurta bulunur. Nimf adı verilen bu yumurtalar 45 günde olgunlaşır. Alman hamam böceğinin ömrü yaklaşık 1 senedir. Alman hamam böceğine halk arasında( kalorifer böceği )de denir. Alman hamam böceğinin baş kısmında diğer türleri gibi 1 çift anten bulunur. Bu anten yiyecek ve nem kokusu alma işinde görev yapar. Alman hamam böceği gündüzleri yuvasında dinlenir gece olunca yem aramaya çıkar. Alman hamamböceği sıcak ve nemli yerleri sever. Alman hamam böceğinin iskeleti vücudunun dışında yer alır. Erkek olan hamam böceğinde kanat vardır. Dişi olan alman hamam böceğinde kanat bulunmaz. Alman hamam böceğinde kanat bulunsa bile uçmak için kullanmaz. Alman hamamböceği her türlü mikrop ve pisliği insana bulaştırabilir. Çok pis olan aman hamam böceği hastalık taşıyıcı olarak bilinir. Bir alman hamam böceği 1 gecede 10 katlı bir binayı gezebilir. Yâda 1 günde 4.5km yol kat edebilir. Alman hamam böceklerinin çok hızlı ve güçlü ayak yapısı vardır. Alman hamam böceği evlerimize alışveriş yoluyla, kanalizasyon yoluyla gelir. Eski yapı olan binalarda çatlak, yarıklar arasında yerleşik olarak yaşar. Bu şekilde evlerimize gelen alman hamam böceği uygun nem ve sıcaklık bulursa yavrular ve çoğalır. Alman hamam böceği ile mücadele zor bir iştir. Kendi kendinize yapacağınız mücadele asla yeterli gelmez. Alman hamam böceği için uygulanacak en iyi ilaçlama sıvı, kokulu, püskürtme yöntemi ile yapılan ilaçlamadır. Bu ilaçlama kesin çözüm sunar. Fakat bu yöntem uygulanırken ev sahiplerinin evi terk etmesi gerekir. Evini terk edemeyecek olan insanlar jel ilaçlama yöntemi ilaçlamayı tercih edebilir. Jel ilaçlama yapıldığında salgıladığı koku böcekleri cezbeden bir koku salgılar alman hamam böceği ve diğer hamam böcekleri gündüz yuvalarından çıkar ve ilaçtan yer. Yuvasına dönen böcek orada ölür. Ölen böceği yiyen diğer böceklerde zincirleme olarak ölmeyi sürdürür. Alman hamam böceğinin bulaştırdığı hastalıklar; astım, verem, dizanteri, alerjik reaksiyonlar, mantar hastalıkları, gıda zehirlenmeleridir. Gıdalarınız üzerinde bir alman hamam böceği görürseniz çöpe atmalısınız.

Amerikan Hamamböceği ( Periplanata Americana )

Amerikan hamam böceğinin boyu 2-3 cmdir. Amerikan hamam böceği türleri içerisinde en büyük olan türdür, hamam böceğinin iskeleti, bedeninin üzerinde dışarıda yer alır. Amerikan hamam böceğinin rengi kızılımsı kahverengidir. Erkek amerikan hamam böceğinin kanatları vardır, uçmak için kullanmaz. Dişi olan hamam böceğinde kanat olmaz. Amerikan hamam böceği bizim yediğimiz ve yemediğimiz her türlü organik besini yer. Amerikan hamam böceği sıcak, nemli ve pis ortamı sever, gündüzleri yuvasında pasif, akşamları aktif yaşar. Bir hamamböceği olan yerde yüzlerce hamam böceği bulunması ihtimali çok yüksektir. Hamam böceği kalabalık yaşar. Amerikan hamamböceği çok hızlı üreme yapar. Dişi amerikan hamam böceği sırtında taşıdığı yumurtalarını etrafa bırakır. Amerikan hamam böceğinin bulaştırdığı hastalıklar mantar hastalıkları, alerjik reaksiyon, astım, verem, dizanteri gibi hastalıklardır. Amerikan hamam böceği bir gecede 10 katlı bir binayı dolaşır, çabuk hareket eder veya bir günde 4-5km yol alabilir. Amerikan hamam böcekleri ile bireysel mücadele olumlu sonuçlar vermez. Bireysel mücadele zaman kaybına ve ekonomik kayba neden olur. Hamam böceği için periyodik ilaçlama yapılması gerekir. Amerikan hamam böceği ilaçlamasında kullanılması gereken ilaçlar kokulu, sıvı ve jel tarzı ilaçlardır. Amerikan hamam böceği için bazen de jel ilaçlar kullanılabilir. Amerikan hamam böceği için uygulanan jel ilaçlamada, hamam böceği jel ilacın salgıladığı hormonsal kokuyu alır ve yuvasından hemen çıkar ve ilacı yer ve ölür. Ölen hamam böceğini yiyen diğer böcekler de zincirleme şekilde ölmeyi sürdürür. 21 yerde şubesi olan AYZER İLAÇLAMA, hamamböceği, kene, bit, pire, fare vb birçok haşere ile mücadelede en iyi ve en doğru hizmeti sunar. Çin’den gelen bazı ucuz ilaçlar insanlara fiyat olarak cazip gelebilir. Fakat sağlığa son derece zararlıdır, insanların sağlığını tehdit eder. Hamam böceklerini yok etmek isterken onların daha da direnç kazanmasına neden olursunuz.

Oryantal Hamamböceği ( Blatella Orientalis )

Oryantal hamam böceğini diğer ismi karafatmadır. Oryantal hamam böceğinin büyüklüğü 1-1.5cmdir. Erkek oryantal hamam böceğinde 2 tane kahverengi kanat olur. Oryantal hamam böceği kanadı olsa dahi uçmayı tercih etmez. Oryantal hamam böceğinin kafasındaki 1 çift antenle nem ve yiyeceklerin yerini tespit eder. Hamam böceğinin iskeleti vücudunun dışındadır. Dişi olan oryantal hamam böceği(karafatma) daha ovaldir ve ufaktır. Hamamböceği (35-40 )paketler halindeki yumurtalarını her yere dağıtır. Her mevsim üreyen hamamböceği her yumurtlama döneminde 200 adet yumurta yapar. Yumurtalardan 18 gün sonra yeni hamamböceği yavruları çıkmaya başlar. Oryantal hamamböceği senede 8-10 defa yumurtlayabilir. Ergin olan hamam böceği ölmek üzereyken, yumurta bırakır. Oryantal hamam böceği genel olarak lağım sistemi, bodrum, bina boşluğu, depo, vb yerlerde yuva yapar. Kış gelince yuvalarına çekilen oryantal hamam böcekleri yaz ayı geldiğinde daha hızlı ve çok ürer. Oryantal hamam böceğinin ömrü 6 ay gibi bir zaman dilimidir. Hamam böceği her türlü organik gıdayı, bizim yediğimiz ve yemediğimiz her şeyi yiyebilir. Çok pis olduğu bilinen hamam böceği hastalık ve mikropları üzerinde taşır ve gittiği her yere bu mikropları taşır, insanlara tiksinti veren görüntüsü vardır. Oryantal hamam böceği insanların bulunduğu her yerde aktif olarak yaşayan bir canlıdır. Oryantal hamam böceğinin evde yuva yapmak için mutfak banyo, gibi nemli yerleri seçer. Oryantal hamam böceği tembel yapılı bir böcektir. Gündüz yuvasında dinlenen hamam böceği, akşam olduğunda besin aramaya çıkar. Oryantal hamam böceği evlere ve iç alanlara, alışveriş poşetleriyle eve alınan eşyalarla gelir. Gece olunca ortaya çıkan bir hamam böceği 4.5km bir alanı dolaşabilir.Oryantal hamam böceği, dizanteri, gıda zehirlenmeleri, Verem, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, Allerjik Reaksiyon, Gastroenteritis, Antrax, gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşır ve insanlara bulaştırır. Oryantal hamam böceği(karafatma) mücadelesi zor zararlı bir haşeredir. Hamam böceği için bilmeden uygulanan ilaçlama böceğe daha da direnç kazandırır.Oryantal hamam böceği ilaçlamasında kokulu, kokusuz ve jel ilaç uygulama yapılması gerekir. Hamam böceğine uygulanan kokulu ilaç uygulaması sırasında evinizi 4-5 saat terk etmelisiniz. İlaçlama yapılacak alan terk edilemeyecek bir yerse jel ilaçlar kullanılır. Hamam böceği ilaçlamasının yapıldıktan 15-20 gün sonra tekrar bir ilaçlama yapılmalıdır. Hamam böceği yumurtaları herhangi bir ilaçlamadan zarar görmez. İlk ilaçlama sırasında canlı hamam böcekleri yok olur, 20 gün sonra yapılan ilaçlamada yumurtadan yeni çıkan hamam böcekleri de ölür. Eğer hamam böcekleri market, dükkân ve yiyecek sürekli olan yerlerdeyse ayda 1 defa böcek ilaçlama yapılması gerekir.

Hamam böceğinin özellikleri nelerdir ?

Hamam böcekleri nemli ve sıcak ortamları seven, ev ve iş yerlerimizde en çok karşılaştığımız haşare türlerindendir. Besin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecekleri mutfak, çöplük, pastane, lokanta, fırın gibi yerlerde sıklıkla karşımıza çıkarlar. Oval ve yassı bir vücut yapısına sahiptirler ve baş kısmında 2 adet antenleri bulunur. Boyutları ortalama 2 ila 5 cm arasındadır. Renkleri türlerine göre değişkenlik gösterse de genellikle kahverengi tonlarındadırlar. Kabuğunu henüz yeni değiştirmiş hamam böceğinin rengi beyaz, göz kısmı siyahtır. Kabukları 8 saat sonra normal rengini kazanacaktır. Kanatları vardır ancak uçamazlar. Saatte 4 km hızla hareket edebilen bu haşareler, vücutlarını kaplayan tüyler sayesinde hava akımı değişikliklerini kolaylıkla farkedip, ortamdan hızlıca uzaklaşabilirler. Gececi hayvanlardır ve ışıklı ortamları pek sevmezler.

Hamam böceğinin kaç türü vardır ?

Hamam böceklerinin neredeyse 4500’e yakın türü vardır. Kutuplara doğru gidildikçe türlerinde azalma görülür. Özellikle kurak yerlerde bu azalmaya daha da fazla rastlanmaktadır. Hamam böceklerinin tür olarak en çok çeşitlilik gösterdiği yer Güney Amerika’dır. Tropik bölgelerde daha çok görüldüklerini söylemek mümkün.
Evlerimizde en çok karşılaştığımız haşare türü olan hamam böceklerinin en sık bilinen türlerinden biri Amerikan Hamam Böcekleri’dir. Türünün en büyük hamam böceği olarak da bilinirler. Boyutları 2 ila 3 cm arasındadır ve kızıl renktedirler. Evlerimize genellikle lavabo giderlerini kullanarak girerler. Karanlık ortamlarda, bodrum ve kilerlerde görülürler.
Diğer bir tür ise halk arasında “Karafatma” olarak da bilinen Oryantal Hamam Böcekleri’dir. Renkleri siyah yada oldukça koyu bir kahve rengidir. Evlerimize genellikle lağım yolunu kullanarak girerler bu yüzden pislik ve mikropları evlerimize taşıma riskleri oldukça yüksektir. Diğer türlerine göre en hızlı yayılan ve üreyen türüdür. Yaz aylarında diğer aylara kıyasla daha sık görülürler.

Hamam böceği hangi mevsimde daha çok görülür ?

Hamam böcekleri en hızlı yayılan ve en çok üreyen haşare türlerindendir. Her mevsimde ortaya çıkmaları mümkündür ama yaz aylarında genellikle daha sık görülürler. Hamam böceklerinin üremeleri için en uygun mevsim yaz aylarıdır. Genellikle nemli ortamlar, kurak yerlere oranla üremeleri için daha iyi bir ortam oluşturmaktadır.

Hamam böceği nerelerde yaşar ?

Hamam böcekleri beslenme açısından sıkıntı çekmeyen haşareler oldukları için her yerde kolaylıkla yaşayabilirler. Her şekilde besin ihtiyaçlarını giderebilen böceklerdir. Hamam böceklerinin sadece kapalı alanlarda yaşadıklarını söylemek pek doğru değildir. Dışarıdaki çöplüklerde, çatı katlarında, merdiven boşluklarında rahatlıkla yaşayabilirler. Işıklı ortamları pek sevmez, karanlık ortamlarda daha rahat yaşarlar. Geceleri daha çok görülme sebepleri de bu yüzdendir.

Hamam böceği ne yer ?

Bu sorunun cevabına “Neredeyse her şeyi yerler.” demek oldukça iyi bir cevap olacaktır. Nişastalı yiyecekler, tatlılar, tuzlular ve hatta et hamam böcekleri için eşsiz besin kaynaklarıdır. Sadece bunlar da değil. İnsanların dökülen saçları, derileri , kitapların sayfaları.. Bunlar da hamam böcekleri için birer besin kaynağı niteliğindedir. Evimizde genellikle bekletilen çöpler, açıkta bırakılmış yiyecekler, bozulan gıdalar da hamam böcekleri için adeta bir ziyafet olacaktır.

Hamam böceği ne zaman yumurtlar ?

Hamam böcekleri çok hızlı üremeleriyle ünlüdürler. Yumurtlama yöntemiyle çoğalırlar. Bir seferde 200’e yakın yumurta üretebilirler. Yumurtlama dönemleri genellikle yaz aylarıdır. Ancak diğer mevsimlerde yumurtlayamazlar demek yanlış olacaktır. Yılda 8 ila 10 kere yumurtlarlar. Yavrularının yaklaşık olarak 18 günde yumurtadan çıktıkları bilinir ve öyle hızlı ürerler ki bir anda her yeri sarabilirler.

Hamam böceği nerelere yumurtlar ?

Hamam böceklerinin üremeleri için en elverişli ortamlar nemli ve sıcak ortamlardır. Pisliğin olduğu her yerde bir yaşam alanı ya da üreme alanı oluşturabilirler. Dolap içleri , duvar dipleri, yatak ve halı altları gibi karanlık ortamlar yumurtlamaları için uygun alanlardır.

Hamam böceği yumurtası nasıl olur?

Hamam böceği yumurtaları türüne göre çeşitlilik gösterir. En çok görülen türlerden biri olan Alman Hamam Böceği’nin yumurtaları genellikle kahverengidir. Boyutları 6 ila 9 mm arasında değişkenlik gösterir. Bir diğer tür olan Amerikan Hamam Böceği’nin yumurtaları kırmızıya dönen bir kahverengi ya da koyu kahverengidir. Boyutları ise 8 mm uzunluğundadır. Oryantal Hamam Böceği’nin yumurtaları ise yine kırmızıya dönen bir kahverengidir. Amerikan Hamam Böceği’nden ayıran özelliği ise hafif şişirilmiş bir görünüme sahip olmasıdır. Boyutları ise 8 ila 10 mm uzunluğundadır.

Hamam böceğinin evlerimize gelme sebebi nelerdir

Hamam böcekleri genellikle evlerimize açık kapı ve pencelerden, lavabolardan ya da borulardan girerler. Çok hızlı bir şekilde üreyerek de tüm evi kolaylıkla istila edebilirler. Yaz mevsimlerinde sıcaktan dolayı açık bıraktığımız pencereler, balkon kapıları adeta bu haşarelere davetiye çıkarmaktadır. Hamam böceklerini marketten alışveriş yaptığınızda poşetle bile evinize taşımanız mümkündür. Asıl yaşam yerleri nemli ve karanlık yerler olsa da evlerimiz de bu böceklerin yaşam alanları arasına girmektedir.

Hamam böceği nasıl çoğalır ?

Hamam böceklerinin çok hızlı çoğaldığı yadsınamaz bir gerçektir ve hepimizin korkulu rüyaları arasındadır. Bu böceklerin çoğalması türlerine göre değişiklik gösterir. Amerikan Hamam Böcekleri yumurtaları için kapsüle benzer bir kese yaparlar. Bu keseler içlerinde yaklaşık 16 tane yumurta barındırır. Bu keseleri de sıcak ve nemli yerlere bırakırlar. İçlerinden beyaz renkte, yumuşak yapıda küçük böcekler çıkar ve büyüdükçe kabuk değiştirirler. Oryantal Hamam böcekleri ise aynı şekilde keseler yaparlar ve bu keselerin içerisinde 16 tane yumurta bulunur. Bu keseler genellikle kırmızıya çalan kahverengi ya da koyu kahverengidir. Aynı şekilde yumurtalarını sıcak ve nemli yerlere bırakırlar.

Hamam böceğinin özellikle mutfaklarımızda görülme sebebi nedir ?

Hamam böceğinin mutfaklarımızda daha sık görülme sebebi, biz insanlar gibi hayatlarını devam ettirebilmek için besin kaynağına ihtiyaç duymalarıdır. Sıcak ve nemli yerleri sevmeleri de mutfakları bu haşarelerin vazgeçilmez bölgesi haline getirmektedir. Yemeklerimizi pişirdiğimiz ve yediğimiz hatta gıdalarımızı sakladığımız mutfaklarda hamam böceği olduğunu bilmek içimizi ürpertir.

Hamam böceğini günün hangi saatlerinde görmemiz mümkündür ?

Hamam böceklerini günün her saati görmemiz olasıdır. Ancak ışığı sevmeyen bu haşareler, gececi hayvanlar oldukları için hava karardıktan kendilerini göstereceklerdir.

Hamam böceğinin sevmediği ortamlar nelerdir ?

Hamam böcekleri oldukça dayanıklıdır ve uzun süre de aç kalabilirler. Ancak susuz ortamlar onlar için bir tehlike arz etmektedir ve bundan hiç hoşnut olmazlar. Uzun süre susuzluğa karşı mücadele edemedikleri de kanıtlanmıştır. Bu sebeple evlerinizden su kaynaklarını yok etmekle işe başlayabilirsiniz. Ancak şu da bir gerçektir ki hamam böcekleri bütün apartmanınızı terketmeyecek,sadece bir başka komşunuzun evine taşınacaklardır.

Hamam böceğinin ömrü ne kadardır/ kaç yıl yaşar ?

Hamam böceklerinin yaşam süresi türüne veya yaşam alanına göre değişiklik gösterebilir. Ortalama ömürleri 6 ay ve 2 yıl arasında değişkenlik gösterir. Etraflarında besin ihtiyaçlarını karşılayacak herhangi bir şey bulamadıklarında dahi 1 ay aç bir şekilde yaşayabilirler. Ancak susuz ortamda 1 hafta dahi yaşayamazlar.

Hamam böceği hangi kokulardan hoşlanmaz ?

Hamam böcekleri genellikle bitki kokularından pek hoşnut olmazlar. Karanfil, rezene, fesleğen, biberiye, nane, sedir, lavanta, okaliptüs, kekik gibi yoğun kokuya sahip bitkiler, hamam böceklerinin korkulu rüyasıdır. Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu, en sevmediği kokular arasında birinci sıradadırlar.

Hamam böceği hangi aylarda ortaya çıkar ?

Hamam böcekleri nemli ve sıcak ortamları seven haşarelerdir. Her ayda görülmeleri mümkündür. Hatta eksi derece olan hava durumlarında bile rahatlıkla yaşadıkları da bilinmektedir. Dayanıklılık açısından çok sağlamdırlar. Ancak bahar ve yaz ayları onlara en iyi ortamı oluşturacak aylardır.

Hamam böceği ile bulaşan hastalıklar nelerdir ?

Hamam böcekleri pis hayvanlardır. Kendi dışkılarını hatta birbirlerinin ölülerini yedikleri de düşünüldüğünde, sağlığımız için ciddi bir tehdit oluşturabilirler. Bulaştırdıkları hastalıklar da türlerine göre değişkenlik gösterir. Örneğin; Oryantal Hamam Böcekleri çöplüklerden beslendiği için oradaki mikropları bacakları ve vücutlarıyla temiz yüzeylere taşırlar. Amerikan Hamam Böcekleri; dizanteri, cüzzam, veba, hepatit, ishal gibi hastalıklara yakalanmamıza sebep olurlar. Alman Hamam Böcekleri; astım ve tifo gibi hastalıklara yakalanmamıza sebep olurlar.

Hamam böceğini ilaçlama yapmadan öldürmek mümkün mü ?

Evinizde hamam böceği ile karşılaştıysanız, yaşadığınız yerin temizliği konusunda endişe duyabilirsiniz demektir. Hamam böcekleriyle verdiğimiz savaşta en etkili silahımız ilaçlama yöntemi olacaktır. Keza evimizde kendi çabamızla kurtulmaya çalıştığımızda bunun ne kadar etkili olduğunu tekrar görene kadar bilemeyiz. İlaçlama da tek başına kesin çözüm olmamakla birlikte, bu işlemden sonra evinizin temizliğine mutlaka önem vermelisiniz.

Hamam böceğini hangi ilaç öldürür ?

Hamam böceklerini öldürmek için pek çok bilenen yöntem vardır. Marketlerde satılan haşare ilaçları, evinizde yaptığınız sabunlu su karışımları, haşare tuzakları… Bunlar ne kadar etkili ve sizin için ne kadar sağlıklı ? Böcek ilaçları sizin ve varsa çocuklarınız için oldukça tehlikeli ve sağlığınız için tehdit oluşturabilir. İlaçlama ekibimizin bu işlemi yaparken kullandığı ilaçlar profosyonel ilaçlardır ve evlerinizi ilaçlarken titizlikle çalışırlar. Bir profosyonelden yardım almak sizin için en doğru ve etkili çözüm olacaktır.

Hamam böceği bir seferde kaç tane doğurur ?

Hamam böcekleri hızlı üreme özelliğiyle bilinen haşarelerdir. Yılda 8 ila 10 kez yumurtlarlar. Bir seferde 100 yumurta bırakabilirler ve 40 yavruyu tek seferde doğurabilirler. Yavruları yaklaşık olarak 18 günde yumurtalarından çıkar ve öyle hızlı yayılırlar ki bir anda tüm çevreyi sarabilirler.

Hamam böceğinin üzerinde gezdiği yiyeceklere zararları nelerdir ?

Hamam böcekleri üzerinde gezindiği ve yediği yiyecekleri mutlaka bozarlar. Gıda zehirlenmelerinin büyük bir kısmının sebebi bu haşarelerden kaynaklanır. Hamam böcekleri pis ortamları seven hayvanlardır ve bu sebeple dışardan aldıkları mikropları yiyeceklere de bulaştırırlar.

Hamam böceğinin kaç ayağı vardır ?

Hamam böceklerinin toplamda 6 ayağı bulunmaktadır ve baş kısmında da 2 adet anteni bulunmaktadır.

Hamam böceğinin boyutu genellikle ne kadardır ?

Hamam böceklerinin boyları türlerine göre değişkenlik gösterir. Ortalama boyutları 2 ila 5 cm arasındadır. Amerikan Hamam Böceklerinin boyu 2 ila 3 cm arasındadır. Oryantal Hamam Böceklerinin boyu 25 ile 32 mm arasındadır. Alman Hamam Böceklerinin boyu ise 1- 1,5 cm kadardır.

Hamam böceğini hangi hayvan yer ?

Hamam böcekleri de dahil olmak üzere pek çok haşareyi yemesiyle ünlü olan hayvanlar kertenkelelerdir. Kertenkelelerin besin kaynaklarından biri de hamam böcekleridir. Aynı şekilde yılanların ve kuşların da hamam böceği yediği bilinmektedir.

Hamam böceğinden nasıl kurtulabiliriz ?

Hamam böceğinden kurtulmamız için yapmamız gereken ilk şey yaşadığımız yerin temizliğine önem vermek olacaktır. Açıkta çöp ya da yemek bırakmamız oldukça önemlidir. Aynı şekilde yere dökülen yemek kırıntıları, hatta evinizde bulunan diğer böcekler bile hamam böcekleri için birer besin kaynağıdır. Su da biz insanlar gibi hamam böceklerinin yaşaması için en temel ihtiyaçtır. Etrafta bıraktığınız yemek, su ve çöplerden kurtulduktan ve evinizin temizliğine dikkat ettikten sonra yapacağınız son şey ise bir ilaçlama şirketine başvurmak olacaktır.

Hamam böceği nasıl ürer ?

Nemli ve sıcak ortamlar, hamam böceklerinin üreyebileceği en elverişli ortamlardır. Bu haşareler, yumurtlama yolu ile ürerler. Yılda 2-3 defa çifleşebilirler ve nüfuslarını hızlı bir şekilde artırabilirler.Yumurtalarını evinizin çeşitli yerlerine dağınık bir şekilde bırakabilirler ve hangi odanızda olduğunu dahi bilemeyebilirsiniz.

Hamam böceğini ne zaman ilaçlamak gerekir ?

Hamam böcekleri için en uygun ilaçlama zamanı yaz ve kış aylarının başlangıçları olacaktır. Havanın soğumasıyla birlikte sıcak bölgelere ilgi artacaktır. Böceklenme yaz ve kış ayların başlarında daha fazladır ve en başından alınan önlemler en etkili çözümleri de beraberinde getirecektir.

Hamam böceğinin tamamen bitmesi için kaç kez ilaçlanması gerekir ?

Hamam böceği ilaçlaması yaparken, böceklerin üreme ve gelişme süreçlerinin göz önünde bulundurulması büyük önem taşımaktadır. Yaptırılacak olan ilaçlama belirli aralıklarla ve düzenli bir şekilde yaptırılmalıdır. Lavralarının gelişim süreçleri de göz önüne alındığında, ilk ilaçlamadan sonra 15 gün arayla bir ilaçlama daha yapılması etkili bir sonuç almanıza yardımcı olacaktır.

Hamam böceği ilacını nereden bulabilirim ?

Hamam böceğiyle verdiğiniz savaşta uyguladığınız yöntemleriniz, bu savaşı aleyhinize çevirebilir. O yüzden çok dikkatli olmalısınız. Marketlerden, eczanelerden veya tarım ilacı satılan yerlerden bu ilaçları temin edebilirsiniz. Ancak ilaçları kullanırken kendinizi ve sizinle birlikte yaşayan kişileri riske atmamak adına oldukça dikkatli olmanızda fayda var.

Hamam böceği yuvasını nerelere yapar ?

Hamam böcekleri suyun olduğu yerlere yakın olan bölgelere yuvalarını yapmayı tercih edeceklerdir. Bu nedenle tek tipte hamam böceğiyle karşı karşıyaysanız yuvalarını ve yumurtalarını bulacağınız yer muhtemelen lavabolar, lavabo borularının çevresindeki delik veya çatlaklar, banyo, mutfak, garaj ya da bodrum katlarıdır.

Hamam böceği neden ve hangi durumlarda ters döner?

Hamam böceklerinin gövde kısmı uzun ve kalın , bacakları incedir. Hacimli gövdeleri 3 ağır parçadan oluşur ve öldüklerinde genellikle istemeden sırtları üzerine düşerler. Bunun nedeni, ölüm anında kas kontrollerini kaybetmeleridir. Onları yerde tutacak güçlü bacak yapıları olmadığından, ağır vücutları devrilir.Bu durum yüksek bir yerden düştüklerinde de aynıdır. İlaçlama yapılarak öldürülen hamam böcekleri, ilacın sinir sistemlerini etkilemesi sonucu ters dönerek ölürler. İlaçlama genellikle kas spazmlarına neden olur ve zaten çok ağır olan vücutları, neredeyse her zaman ölüm anında sırt üstü dönmelerine sebebiyet verir.

Hamam böceği pencereden girer mi ?

Bir binanın temelindeki veya dış duvarlarındaki herhangi bir açıklık, hamam böcekleri için açık bir davettir. Borular, pencereler, havalandırma delikleri vb. yerlerden rahatlıkla girebilirler. Çok ufak bir çatlak yada hafif açık bıraktığınız bir pencere bile yeterlidir.

Hamam böceğine çamaşır suyu bir çözüm müdür ?

Evet, çamaşır suyu bir hamam böceğini öldürebilir. Ancak, kimyasallar kadar güçlü, güvenli veya kullanımı kolay olmayacaktır. Bu haşarelerden kurtulmanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz çok sayıda kanıtlanmış ve etkili seçenek olmasına rağmen, bir çok kişi tarafından hala daha çamaşır suyu gibi ucuz seçenekler veya alternatifler aranıyor. Ama herşeyden önce kendi sağlığımızı düşünmeliyiz ve bir profosyonelden yardım almalıyız.

Hamam böceği için detaylı temizlik yapmak yeterli midir ?

Hamam böcekleri için evinizi temiz tutmanız önemlidir ancak yeterli değildir. Düzenli olarak evinizi temiz tutsanız bile, hamam böcekleri genellikle sorun yaşamadan yiyecek ve su bulabilirler. Yiyeceklerini geceleri ararlar, çok çeşitli yiyecekleri yer ve gıda dışı şeyler de yerler. Bu, temiz evlerde bile hayatta kalmalarını sağlar. Sabun, kağıt hatta ölmüş böcekler bile hamam böceklerinin öğünü olabilir.

Hamam böceği dışkısı nasıl olur ?

Hamam böceği dışkısı rahatça ayırt edilebilir. Küçük hamam böceklerinin dışkıları, çekilmiş kahveye veya karabiberlere benzer. Daha büyük olan hamam böcekleri ise ucu olan ve aşağı doğru çıkıntıları olan koyu, silindirik dışkılar bırakır.

Hamam böceği için doğal çözümler var mıdır ?

Hamam böcekleri için uygulayabileceği güvenli çözümler genellikle yiyecekler yardımıyla oluşturduğunuz tuzaklardır. Yaşam alanınızın herhangi bir yerine hamam böceklerinin sevmediği kokuda olan bitkiler ve yiyecekler bırakıp onları uzaklaştırabilirsiniz. Ancak etkili bir çözüm olup olmadığı konusu kesin değildir. Kesin çözüm arıyorsak ilaçlama en doğru ve etkili yol olacaktır.

Hamam böceği elektrik süpürgesine çekilir mi ?

Hamam böceğini elektrik süpürgesine çekmek kesinlikle bir çözüm değildir. Hatta hamam böcekleri elektrik süpürgenizin borusunda bile yaşayabilirler. Elektrik süpürgenizi onları öldürmek için değil yere dökülen yemek kırıntılarıyla beslenmelerini önlemek için kullanmanız daha akıllıca olacaktır.

Hamam böceği tırmanabilir mi ?

Hamam böcekleri rahatça tırmanabilirler. Bu haşarelerle yalnızca yerde veya bir tezgahta koşarken değil, aynı zamanda bir duvara tırmanırken veya bir tavanda sürünürken de bulabilirsiniz. Evlerimizde hamam böceklerinin tırmanması için genellikle fazla pürüzsüz olan bazı yüzeyler vardır. Porselen,cam,pürüzsüz metal,granit ve mermer bu yüzeylere birer örnektir.

Hamam böceği zehirlenir mi ?

Hamam böceklerini kimyasal ilaçlar kullanarak zehirlemek mümkündür. İlaçlama firmalarının haşareleri öldürmek için kullandıkları ağır kimyasallar, hamam böceklerinden kurtulabilmeniz için en etkili çözüm yoludur.

Hamam böceği için ilaçlama yapıldıktan sonra tekrar görülmemesi için neler yapılabilir ?

Hamam böceklerini ilaçlama yaparak evinizden uzaklaştırmak, aldığınız en doğru karardır. Peki hamam böceklerinden kurtuldunuz, bundan sonra için ne yapmalısınız ? İlk olarak evinizi düzenli olarak temizlemekle başlayabilirsiniz. Bu haşareler pis bölgeleri daha çok severler. Açıkta yiyecek, içecek veya çöp bırakmamaya özen göstermelisiniz. Evinizde veya iş yerinizde, apartmanınızda çatlaklar varsa bu çatlakları doldurabilirsiniz. Kapı ve pencerelerinizi uzun süre açık bırakmamalı yada bırakmak istiyorsanız bir sineklik takmanız çok daha iyi olacaktır.

Hamam böceği ışığa gelir mi ?

Yaygın olan inanışın aksine hamam böcekleri ışıktan korkmazlar. Çoğu tür karanlığı tercih etse de, bazıları aslında ışığa gelir ve geceleri pencerelerin yanında veya televizyon ekranlarında gezinirken bulunabilir. Bu gece böceklerinin çoğu, üzerlerine bir ışık tutulduğunda dağılırlar. Bununla birlikte, bu tepki, ışıktan hoşlanmamalarından çok insan korkusundan kaynaklanmaktadır.

Hamam böceği hızlı mı hareket eder ?

Hamam böcekleri çok hızlı hayvanlardır. Saatte 4 km hızla hareket edebilirler. Bu durum etkileyici bir atletik yetenek gibi görünse de, asıl anlamı mikropları ve bakterileri bir ortama çok hızlı bir şekilde yayabilmeleri anlamına gelmektedir. Bu da çeşitli hastalıkları bulaştırdığı bilinen bir haşere için tehlikeli bir kombinasyon olacaktır.

Hamam böceği ısırır mı ?

Hamam böceği ısırıkları oldukça nadir görülür ve yalnızca popülasyonlarının, besin kaynaklarını aştığı durumlarda ortaya çıkar. Bu durum onları başka yiyecekler aramaya zorlar ve insanları ısırmaya o zaman başlarlar. Ancak hamam böcekleri kan emici parazitler olmadığından, ısırmaları pek sık rastlanan bir durum olmayacaktır.

Hamam böceği ısırığının belirtileri nelerdir ?

Hamam böceği ısırıkları bazen tahtakurusu ısırıklarıyla ve diğer böcek ısırıklarıyla karıştırılabilir. Bununla birlikte, cildinizdeki kaşıntılı kırmızı lekelerin nedenini belirlemenize yardımcı olabilecek birkaç ince fark vardır. Bir hamam böceğinin sizi ısırıp ısırmadığını belirlemenin en önemli yollarından biri onu vücudunuzda gezinirken görmek olacaktır. Ancak, bu böcekler gececi hayvanlar olduklarından siz uykudayken ısırmaları daha olasıdır. Hamamböceği ısırıkları, şekil ve biçimlerinde tahtakurusu ısırıklarına çok benzer. Parlak kırmızıdırlar ve yaklaşık 1-4 mm genişliğindedirler.

Hamam böceği ilacını eczanelerden temin edebilir miyiz ?

Eczanelerde çeşitli böcekler için birçok ilaç bulunur. Hamam böceği için olan ilaçları da eczanelerden temin edebilirsiniz. Ancak bu ilaçların çoğu etkisizdir. Süpermarketlerden ve eczanelerden temin ettiğiniz haşere ilaçları, kokuludur veya diğer toksit maddeler ile zenginleştirilmiştir. Kullanımı ise oldukça basit olan bu ilaçları ilk kullandığınızda etkili olduğunu düşünürsünüz ancak üstünden birkaç gün geçtikten sonra haşereler ile tekrar karşılaştığınızda hayal kırıklığı yaşama ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Hamam böceği lavabodan gelir mi ?

Bir hamam böceğinin 30 dakika boyunca suda nefesini tutabileceğini biliyor muydunuz ? Hamam böceklerinin pek bilinmeyen özelliklerinden birisi de nefeslerini tutabilmeleridir. Bu yetenekleri sebebiyle de evlerimize lavabodan girebilmeleri mümkündür. Lavabo giderleri, tuvaletler, gider boruları hamam böceklerinin evlerimize sızma alanlarından birkaç tanesidir.

Hamam böceğinin larvası var mıdır ?

Evet, hamam böceklerinin de larvası vardır. Hamam böcekleri yumurtalarını sırtlarında taşıyabilirler ve gezindikleri her yere bu yumurtaları dökülebilirler.Bir defada 200 yumurta üretebilir ve bir yumurta kesesinden 35-40 adet larva meydana gelebilir.

Hamam böceği ses çıkartır mı ?

Evet, hamam böcekleri ses çıkartabilirler. Duyabileceğiniz en yaygın sesler, dolaplarınızın veya duvarlarınızın içinde koşuşturan küçük bacaklarının sesidir. Hamam böcekleri cıvıltı veya tıslama şeklinde sesler de çıkartabilirler. Ancak evimize gelen türden hamam böceklerinin sadece zemin üzerinde koşuşturan ayak sesleriyle tanınmaları mümkündür.

Hamam böceği suda yaşar mı ?

Birçok hamam böceği türü, yaşamını bir su kaynağının çevresinde devam ettirmeyi tercih eder. Ancak çok azı suda uzun süre hayatta kalabilir. Hamam böcekleri 30 dakikaya kadar suda nefeslerini tutabilirler ama uzun süre hayatlarını suda devam ettiremezler.

Hamam böceği temiz bir hayvan mıdır ?

Hamam böceği temiz olarak nitelendirebileceğimiz en son hayvanlardır. Bünyesinde pek çok virüsü ve hastalığı barındıran hamam böcekleri, insan sağlığı için büyük tehdit oluşturmaktadır. İnsanları görüntüsü itibarı ile korkutmalarının yanı sıra, hayatlarında pek çok sağlık problemi yaşamalarına da sebebiyet verebilirler.

Hamam böceği uçabilir mi ?

Hamam böceklerinin bazı türlerinde kanat vardır ancak bu haşareler iyi uçucu değillerdir. Hamam böceği dendiğinde aklımıza ilk olarak hızla koşuşturan haşareler gelse de, bir çoğu da uçabilme yeteneğine sahiptirler.

Hamam böceği zıplar mı ?

Hamam böceklerinin pek çok yeteneği olsa da bu yetenekler arasında zıplama yoktur. Yapabilecekleri şey, ihtiyaç halinde vücutlarını tehlikeden kurtarmak için kanatlarını kullanmaktır ki bu da çok az türünde mevzuttur. Bu bir sıçramaya benzetilebilir, ancak bunu yalnızca çok nadir görülen hamam böceği türleri yapabilir.

Hamam böceği bir tane gördüysek, devamı da var mıdır ?

Hamam böcekleri koloniler şeklinde yaşayan hayvanlardır. Yaşam alanınızda bir tane hamam böceği gördüyseniz mutlaka devamı da vardır. Salgıladıkları feromonlar sayesinde birbirleriyle sürekli iletişim halindedirler. Diğer hamam böceklerini tespit edebilmek için havanın kararmasını bekleyebilirsiniz. Hamam böcekleri ışıklı ortamları sevmeyen haşarelerdir ve besinlerini geceleri ararlar.

Hamam böceğini öldürmek için Raid gibi ilaçlar kullanılır mı?

Marketlerden veya eczanelerden kolaylıkla temin edebileceğiniz Raid türündeki popüler haşare ilaçları hamam böceği öldürmek için de kullanılabilir. Ancak ne kadar etkili olduğu konusu tartışmalıdır. Hamam böceklerinden kurtulmanın en etkili yöntemi bir profosyonelden yardım almak olacaktır.

Hamam böceği ismi nereden gelir ?

Hamam böceği ismi yunanca “blatta” kelimesinden türemiştir. Kelimenin türkçe karşılığının “hamam” olması sebebiyle, bu haşarelere “Hamam Böceği” denmektedir.

Hamam böceği ilaçlaması yapıldıktan sonra evin ilaçlanan odası kullanılmaya devam edilebilir mi ?

Evinizi ilaçlattığınız firmayı iyi belirlemeniz gerekir. İlaçlama firması mutlaka size işlem öncesinde ve sonrasında ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi vermelidir. İlaçlama sonrası ilaçlanan bölgeyi 2-3 saat kapalı tutmalı, daha sonra herhangi bir hastalığı bulunmayan sağlıklı bir kişi tarafından içeri girilerek pencere ve balkon kapıları gibi hava sirkülasyonu sağlayan bölümler açılmalıdır. Bu işlemi yapan kişi hızlı bir şekilde dışarı çıkmalı içeride gereksiz yere durmamalıdır. Evi havalandırdıktan sonra temizlik işleminizi yapıp, kullanıma devam edebilirsiniz. Yaptığınız temizlik işleminin ıslak temizlik olmamasına dikkat etmeniz de çok önemlidir.

Hamam böceği ilaçlaması kaç kez yapılmalıdır ?

Hamam böcekleri için yapılan ilaçlamalar mutlaka periyodik olarak yapılmalıdır. Etkili bir sonuç almak istiyorsak belirli bir süre arayla en az 2 kez ilaçlama yaptırmalıyız. İlaçlama firmaları en etkili ilaç ve yöntemleri uygulayarak, kısa sürede kalıcı sonuçlara ulaşmanıza ve sağlığınızı güven altına almanıza yardımcı olacaklardır.

Hamam böceği ilaçlaması sırasında evi, işyeri,ofisi vs. boşaltmak gerekir mi ?

Yaşam alanlarınızın ilaçlandığı sırada evde bulunmamanız gerekmektedir. Kullanılan ilaçlar solunmamalı aksi taktirde zehirlenmelere yol açabilmektedir. Varsa evcil hayvanınız için de aynı durum geçerlidir. Yapılan ilaçlama işlemini denetlemek isteyenleriniz olacaktır. Ancak bu sağlığınız için çok yanlıştır. Bu nedenle güvenebileceğiniz firmalardan yardım talep etmeli ve bölgeden uzaklaşmalısınız.

Hamam böceğinin kaç çeşidi vardır ?

Hamam böceğinin dünya üzerinde bilinen 4500’e yakın türü bulunmaktadır. Bunların 30 tanesi ise insanların bulunduğu bölgelerde aktif olarak görülmektedir.

Hamam böceğinin en çok görülen türü nedir ?

Hamam böceklerinin en çok karşılaştığımız türü Alman Hamam Böcekleri , Amerikan Hamam Böcekleri ve Oryantal Hamam Böcekleri’dir.

Hamam böceği ilaçlanmasında kullanılan ilaçların en iyisi jel ilaç mıdır?

Jel ilaçlar, diğer ilaçların aksine hamam böceklerini temas yoluyla öldürmezler. Jel ilaçların kullanım amacı, haşarelerin bu ilacı yemesini sağlamaktır. Bu yemleri yiyen haşareler anında ölmezler, bir süre yaşamaya devam eder ve genellikle kendi yuvalarında ölürler.Bu ilacın etkisiyle ölen hamam böceğini, bölgede bulunan diğer hamam böcekleri besin kaynağı olarak görüp yiyeceklerdir. Bu da bir ölüm zinciri oluşturarak ölen hamam böceğini yiyen diğer haşarelerin bir süre sonra ölmesine sebebiyet verecektir. Onları da diğer böcekler yiyecek ve bu zincir git gide büyüyecektir. Bunu bir salgın hastalığın yayılmasına benzetebiliriz. Yine de bu ilaçları bir profosyonelden yardım almadan kendi başımıza uygulamak,sağlığımız için risk teşkil edecektir.

Hamam böceği insanlara yaklaşır mı ?

Hamam böceklerinin ülkemizde en sık görülen türleri, insanlara yaklaşan türlerinden değildir. Hamam böcekleri bulundukları ortamda gezinerek besin kaynağı ararlar. Bu haşareler pis hayvanlardır ve taşıdıkları mikroplar sayesinde üzerinde gezindikleri besinler aracılığıyla insan sağlığını büyük ölçüde risk altına atarlar.

Hamam böceği zehirli midir ?

Hamam böceklerinin ülkemizde bulunan 3 türü vardır. Bu türlerin zehirli olmadığı bilinir. Genellikle evlerimize bir açıklıktan, çatlaktan yada lavabolarımızdan sızarlar ve hayatlarını devam ettirmek için besin kaynağı ararlar. Ancak zehirli olmamaları insanlara zarar vermedikleri anlamına da gelmez.

Marketlerde bulabileceğimiz böcek tabletleri hamam böceklerinde işe yarar mı ?

Marketlerden, eczanelerden veya ziraat ilacı satan yerlerden temin edebileceğiniz pek çok böcek ilacı vardır. Tabletler de bunlardan birisidir. Bu tabletlerin içerisinde böcekler için yem bulunur ve bu yemden yiyen bir böcek 24 ila 48 saat içerisinde ölür. Ancak kesin sonuç alıp almayacağınız konusunda şüpheler vardır. Hamam böcekleri hızlı bir şekilde ürer ve çoğalırlar. En etkili ve güvenli yöntem her zaman ilaçlama yapılmasıdır.

Hamam böceği için yapılan ilaçlama kaç ay etkisini gösterir?

Hamam böceği ilaçlaması, böceğin tespit edildiği ilk anda vakit kaybetmeden yapılmalıdır. Öncelikle ne ile savaştığınızı bilmeniz gerekir. Yani ortamda hangi hamam böceği türünün olduğunu tespit etmek ve ona göre ilaçlama yapmak gerekmektedir. İlaçlama yapıldıktan sonra 24 saat ıslak temizlik yapmamalısınız. Daha sonrası için tekrar haşare sorunuyla karşılaşmamak adına,yaşam alanınızın temizliğine özen göstermelisiniz.

Hamam böceği kafası olmadan yaşayabilir mi ?

Hamam böcekleri kafaları olmadan iki hafta yaşayabilirler. Bunun sebebi beyinlerinin ayaklarında olmasından kaynaklanmaktadır. Fakat kafası olmayan bir hamam böceği kısa bir süre sonra açlıktan ölecektir.

Hamam böceğinin latince ismi nedir ?

Ülkemizde hamam böceklerinin üç türüne rastlarız. Bunların latince isimleri ; Alman hamam böceği (Blattella germanica), Oryantal hamam böceği (Blatta orientalis) ile Amerikan hamam böceği (Periplaneta americana)’dır.

Hamam böceği yuvasını nasıl farkederiz ?

Hamam böcekleri yuvalarını çoğunlukla kapı ve pencere pervazları, çatlak veya boşlukların olduğu yerler, nemli bölgeler, mutfak tezgahları, duvar oyukları gibi yerlere yapmayı tercih ederler. Hamam böceklerinin sevdikleri ortamlar genellikle karanlık ve nemli ortamlardır.

Hamam böceği ilaçlaması türüne göre değişiklik gösterir mi?

Hamam böcekleri ile verdiğimiz mücadelede neyle karşı karşıya olduğumuzu bilmemiz çok önemlidir. Bu haşarelere karşı uygulayacağımız ilaç, türüne göre değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple, yaşam alanımızda hangi tür hamam böceği gördüğümüzün bilgisini ilaçlama şirketine vermeliyiz. Kendimiz bilemiyorsak, rengini ve boyutunu mutlaka tarif etmeliyiz.

Hamam böceğinden nasıl kurtuluruz ?

Hamam böceğinden kurtulmanın en etkili ve güvenli yolu ilaçlama yapmaktır. Bu konuda bir profosyonelden yardım almak sizin ve varsa çocuğunuzun yada evcil hayvanınızın sağlığı açısından çok önemlidir.

Hamam böceği diğer böceklerden nasıl ayırt edilir ?

Hamam böcekleri diğer haşarelere göre daha hızlıdırlar. Saatte 4 km hızla hareket ederler. Boyut olarak da daha büyüktürler ve renkleri genellikle koyu kahverengidir. Hızla çoğalırlar ve evinizin çeşitli yerlerine rengi genellikle beyaz olan yumurtalarını bırakırlar. Dışkıları küçük ve kahverengidir. Fare dışkısıyla karıştırılabilir ancak ayırt edilmesi çok kolaydır. Fare dışkısında kendilerini yaladıkları için tüyler bulunur.

Hamam böceği ilacını kendimiz yapabilir miyiz ?

Hamam böceği ilaçları yoğun kimyasallar içerir,evde yapılması mümkün değildir.

Hamam böceği ne renktir ?

Hamam böceklerinin renkleri türlerine göre değişiklik gösterir. Alman hamam böceklerinin rengi açık kahverengidir ve büyüdükçe siyaha döner. Amerikan hamam böceklerinin rengi kızıldır ve boyun bölgesinin kenarları daha açık bir renktedir. Oryantal hamam böceklerinin rengi siyah yada oldukça koyu bir kahverengidir.

Hamam böceği suda yaşayabilir mi ?

Yapılan araştırmalar sonucu hamam böceklerinin su altında yarım saat boğulmadan kalabilecekleri kanıtlanmıştır. Ancak bu süre uzadığında boğularak öleceklerdir. Su altındaki dayanınıkları yarım saatle sınırlıdır.

Hamam böceği uyur mu ?

Evet, hamam böcekleri uyurlar. İnsanlarda, hayvanlarda, böceklerde, bitkilerde ve mantarlarda sirkadiyen ritim denilen bir döngü vardır. Bu döngü, vücudumuza günün belirli bir döneminde belli bir şeyi yapmasını söyler. Hamam böceklerinin de bizim gibi sirkadiyen ritimleri vardır ama döngüleri bizden farklıdır. Hava karardıktan dört saat sonra bir hareketsizlik aşamasına girerler. Uygun bir zamanda uyurlar ve uygun bir zamanda uyanırlar. Her zaman aktif gibi görünseler de neyse ki bu durum göründüğü gibi değildir.

Hamam böceğinin zararları nelerdir ?

Hamam böcekleri zararsız gibi görünseler de pek çok hastalığı bünyesinde barındırması sebebiyle, sağlığımız için büyük risk taşımaktadırlar. Özellikle evimizde hamam böceği tespit ettiğimizde, üzerinde gezinmiş olma ihtimallerini düşünerek, açıkta bulunan bütün yiyeceklerden kurtulmalıyız.

Hamam böceğini fark ettiğimizde ne yapmalıyız ?

Yaşam alanlarımızda hamam böceği tespit ettiğiniz ilk an, vakit kaybetmeden bir ilaçlama şirketinden yardım almalısınız. Doğal yöntemlerle hamam böceklerinden kurtulmaya çalışmanız vakit kaybı yaşamınıza ve bu süre zarfında daha fazla üremelerine sebebiyet verebilir.

Hamam böceği ilacı insanlara zararlı mıdır ?

Bu ilaçların çoğu yoğun kimyasallar içerdiğinden insan sağlığı için zararlıdır. Bilinçsizce kullanılan her ilaç insanlar için büyük risk oluşturur. Bu ilaçları solumak yada temas etmek çok ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. İlaçlama yapılırken, ilaçlama yapan profesyonel ekip dışında evde kimsenin bulunmaması çok önemlidir.

Hamam böceği omurgalı bir hayvan mıdır ?

Hamam böcekleri omurgasız hayvanlardır.

Hamam böceği için yapılan ilaçlama yöntemi nasıl olmalıdır?

Sağlıklı ve garantili bir ilaçlama yapmak istiyorsak , uzman bir ilaçlama firmasından yardım almak en doğru seçenek olacaktır. Tüm böcek türlerinde olduğu gibi hamam böceğinde de en doğru ilaçlama yöntemini belirlemek çok önemlidir. Haşare probleminizin neden kaynaklandığının, ne tür ilacın kullanılması gerektiğinin,kesin çözüme nasıl ulaşabileceğinizin ve ilaçlama işleminden önce ve sonra neler yapmanız gerektiğinin bilgisi sizlere mutlaka verilmelidir.

Buraya tıklayarak bize ulaşın.

ayzerilaclama:
İlgili Mesaj