Gıda Tesisleri İlaçlama

Gıda Tesisleri İlaçlama

Gıda Tesislerinde Karşılaşılan Haşere Problemleri. Gıda sektöründe çalışan farklı tesisler, çeşitli kaynaklardan gelen zararlıların sebep olduğu tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır. Gıda tesisleri ilaçlama hizmetimizden faydalanmalıdır. Restoranlar, kafeler, süpermarketler, catering firmaları, ve gıda üretim tesisleri yüksek miktarda ürünü stoklayabilmektedir. Bu sektörde çalışan her ölçekteki işletmenin, sağlık standartlarına bağlı kalması ve haşere istilasını etkin bir şekilde önlemesi gerekmektedir. Zararlıların varlığı, işletme sahibi, personeli ve tedarikçileri için çok büyük ekonomik kayıplara neden olabilmektedir.

Gıda sektöründe çalışan firmaların haşere istilasıyla karşı karşıya kalması durumunda istenmeyen kayıplar yaşanabilmektedir;
• İtibar kaybı ve müşteri güvenine zarar verme,
• Müşteri kaybından dolayı satış ve kar kaybının yaşanması,
• Hasarlı ürünlerin değiştirilmesi ile maliyetinden kaynaklanan mali kayıplar,
• Tazminat taleplerinden dolayı yaşanabilecek mali kayıplar,
• Kamu sağlığını tehdit etmeden dolayı soruşturma açılması,
• Para cezalarından dolayı yaşanan mali kayıplar,
• Sağlığı tehdit eden ağır koşullardan dolayı işletmelerin kapatılması.

Gıda Tesislerinde Görülen Yaygın Haşere Türleri
Gıda sektöründeki tesisleri etkileyen başlıca zararlılar arasında, kemirgenler, sinekler, hamam böcekleri, karıncalar ve benzeri zararlılar yer almaktadır.
Kemirgenler
Her türlü besin kaynağı sıçanları ve fareleri kendine çekmektedir. Beslenmek için yuvalarından uzaklaşmak istemeyen kemirgenler, yuvalarını gıda kaynaklarının yakınlarına yapmaktadırlar.
Kemirgenlerin sebep olduğu zararlar;
• Kemirgenlik özelliklerinden dolayı binalara hasar vermektedirler. Elektrikli ekipmanların kablolarını kemirerek yangın riskini meydana getirirler.
• Makine hasarları,
• Gıdaların kirlenmesi,
• Çeşitli hastalıkların bulaşması,
Kemirgenlerin kontrol altında tutulması için kemirgenlerin binaya giriş yaptıkları yerlerin kapatılması gerekmektedir. Binalardaki çatlaklar, boşluklar, çatıdaki aksaklıklar, havalandırma sistemindeki sorunlar ve diğer yapısal sorunlar giderilmelidir. Tesise giren herhangi bir kemirgen, gıda güvenliğine ve mevzuata uygun şekilde tuzaklarla yada zehirlerle kontrol altına alınmalıdır.

Ayzer ilaçlama; Profesyonel ekiplerimizden dezenfeksiyon ve ilaçlama hizmeti

0532 715 2029

0 312 212 07 24

Yada iletişim sayfamızdan bilgi alabilirsiniz.

Sinekler
Meyve sinekleri, drenaj sinekleri ve ev sinekleri de dahil olmak üzere, bir çok sinek çeşidi beslenmek amacıyla gıda tesislerini tercih etmektedir. Bu haşerelere karşı savaşta, her tür sineğin özellikleri ve üreme alışkanlıkları farklı olduğu için hangi sinek türünün tesisi istila ettiği belirlenmelidir.
Sineklerin sebep olduğu zararlar
• Sinekler, restoranlardaki, kafelerdeki, süpermarketlerdeki ve diğer gıda tesislerindeki taze yiyecekleri kirletmektedir.
• Sinekler üremeye uygun sıcak koşullarda kısa sürede hızla çoğalmaktadır.
• Tesislerdeki hijyenik uygulamalar yeterli değilse, tesislerin etrafındaki alanlarda, özellikle atık depolama ve kanalizasyonlarda sinekler çoğalabilmektedir.
• Ev sinekleri ve drenaj sinekleri de dahil olmak üzere farklı sinek türleri, Salmonella , Kolera, Shigella, Kampilobakter, E. coli , Cryptosporidium, parazit ve mantarlar dahil olmak üzere insanlarda hastalığa neden olabilen 100’den fazla patojeni taşımaktadırlar.
• Meyve sineklerinin diğer sinekler kadar tehlike arz etmemektedir. Fakat bununla birlikte, dişi meyve sinekleri yumurtalarını bırakmak için protein elde etmek amacıyla hayvan dışkılarından beslenmektedir. Bu nedenle hem mikro organizmaları hem de hastalıkları iletebilirler.
Standart hijyen uygulamalarının uygulanması, kötü kokuların yok edilmesi, besleme materyallerinin ve üreme alanlarını azaltılması sineklerle başa çıkmada uygulanacak ilk yöntemlerdendir. Yoğun istila durumunda pestisit uygulanması amacıyla profesyonel gıda tesisleri ilaçlama şirketleriyle anlaşılmalıdır.

Hamam Böceği
Hamam böcekleri, küçük yerlerde saklanma yetenekleri, beslenme alışkanlıkları, hızlı üremeleri ve taşıdıkları hastalıklar nedeniyle gıda tesisleri için tehlikeli durumlar oluşturmaktadır. Hamamböcekleri yiyecek ve barınacak yer bulmak için gece dışarı çıkmaktadır. Yiyecek depolarında, raflarda, duvar ve zeminlerdeki çatlaklarda, kanalizasyonlarda, mutfaklarda ve makinelerin içi gibi karanlık yerlerde rahatlıkla saklanmaktadırlar. Bu yerlerde saklanan böceklere ve yumurtalara normal temizlik ve sanitasyon yöntemleri kullanılarak ulaşılması zor olmaktadır.
Hamam böceklerinin sebep olduğu zararlar
• Hamamböceği Salmonella , Staphylococcus , Listeria , E. coli ve ayrıca mantarlar, virüsler ve parazit solucanlar da dahil olmak üzere çok sayıda hastalığa neden olan bakteriyi taşıyabilmektedir. Bu böcekler dokundukları yiyeceklere hastalıklarını bulaştırabilmektedir. Bunun sonucunda müşterilere bu hastalıkla bulaşabilmektedir.
• Dışkı ve döküntü derileri alerjen maddeler içermektedir. Ağır hamamböceği istilaları astım krizlerini tetikleyebilir. Hamam böceği istilasının ortadan kaldırılmasından sonra kalan artık alerjenlerin temizlenmesi için sanitasyon uygulamalarının yapılması gerekmektedir.
• Dışkılama ve vücut salgıları nüfuz ettiği yerlerde kötü koku bırakmaktadır.
• Hamam böcekleri kirli ortamlarda gezdikleri için kanalizasyondaki yada çöplerdeki mikropları yiyeceklere bulaştırmaktadır.
Spreyler, tozlar ve yemler de dahil olmak üzere hamam böceği kontrolü için bir dizi tedavi yöntemleri mevcuttur. Gıda tesislerinde hamam böceği istilasına karşı ilaçlama yaptırılmak isteniyorsa, profesyonel ilaçlama şirketleri ile çalışılmalıdır. Bu gıda tesisleri ilaçlama uygulamalarını, uygulamak için yetkili ve eğitimli personel gerekmektedir.
Depolanmış ürün zararlıları ve böcekleri
Depolanmış ürün böcekleri, tarladaki üründen mutfaktaki ürüne kadar her türlü yiyecek zincirinin herhangi bir yerinde saklanan ve yiyecekleri istila eden böceklerdir. Bu terim, haşereleri, güveleri ve akarları kapsayan genel bir terimdir.
Yaygın olarak depolanmış ürün zararlıları ve istila ettikleri yiyecekler:

Güveler
• Hint yiyecek güvesi: fındık, kuru meyve ve tahıl.
• Değirmen güvesi: un.
• Pirinç güvesi: depolanmış tahıl, fındık, kuru meyve, yağlı tohumlar ve yağlı kekler.
• Depo güvesi: kakao çekirdekleri, çikolatalı şekerleme, kuru meyve ve kuruyemiş.

Böcekler ve haşereler
• Tahıllar, un, tohumlar, kabuklu yemişler, bakliyatlar, kuru meyveler, çikolata, baharatlar ve makarnalar da dahil olmak üzere işlenmiş ürünlerden beslenen çok fazla sayıda böcek ve haşere bulunmaktadır.

Akarlar
• Peynir akarı: peynir, fındık, yumurta, meyve, un, tütün.
• Tahıl akarı: tahıllar, kurutulmuş bitkisel maddeler, peynir, mısır ve kuru meyveler.
Bu tarz zararlılar gıda tesislerindeki her türlü yiyeceği istila etmektedir. Gıda tesislerinde depolanmış ürün zararlıları ile karşılaşmamak için ortamdaki nemli alanlardan kurtulmak gerekmektedir.

Karıncalar
Karıncalar binalardaki besin kaynaklarına en ufak boşluklardan bile ulaşabilmektedir. Taze yiyeceklere, yiyecek hazırlama alanlarına, raflara, paketlenmiş gıdalara – hem ambalaja hem de içindeki gıdaya – ve depolama alanlarına zarar vermektedirler. Karıncalar hastalıklara neden olan bakterileri vücutlarında taşımamaktadırlar. Fakat gezdikleri kirli yerlerdeki bakterileri üzerlerine bulaştırarak yiyecekleri kirletmektedirler.

Karıncaların sebep olduğu zararlar
• Yiyeceklerin atılmasına sebep olurlar: Karıncaların üzerinde gezdiği yiyecekler atılmalı ve imha edilmelidir.
• İtibar hasarına neden olurlar: Müşterinin aldığı yada sipariş ettiği yiyecekten karınca çıkması, olumsuz tanıtımlara, potansiyel gıda güvenliği bildirimlerine veya temizlik soruşturmasına neden olmaktadır.
• Ekonomik kayıp: Atılan ve imha edilen yiyeceklerin maliyeti, iade edilen ürünler, itibar kaybından dolay müşterilerin firmayı tercih etmemesi gibi sebeplerden dolayı yaşanan ekonomik kayıplar.
Gıda tesisleri yoğun karınca istilasıyla karşı karşıya kaldıkları zaman profesyonel yardım istemelidir. Profesyonel gıda tesisleri ilaçlama firmaları bu sorunu kısa sürede ve en uygun şekilde çözmektedir.
Gıda Tesislerinde Güvenliğini Sağlamanın 10 Yolu
Gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, tüketiciler için gıda üretirken yada hazırlarken dikkate almaları gereken birçok faktör vardır. Gerekli gıda güvenliği standartlarına ve yönetmeliklerine bağlı kalmak, Salmonella , E. coli ve Campylobacter gibi gıda kaynaklı hastalıkların yayılmasını önlemeye yardımcı olmaktadır.
Gıda tesislerinde hijyenin sağlanması, haşere istilasını önlenmesi için dikkat edebileceğiniz 10 kritik odak noktası:

1. Tesislerin yeri ve tasarımı
Gıda güvenliğinin uygun standartları karşıladığından emin olunurken, gıda tesislerinin tasarımı ve konumu dikkate alınmalıdır. Kirlenme ve haşere istilası riskinin azaltılması için nemli alanlar kurutulmalıdır. Binaların içyapısı için kullanılan malzemeler dayanıklı olmalı, kir birikmesini önlemeli, temizlenmesi ve bakımı kolay ve personel için güvenli olmalıdır. Ayrıca yapıda kullanılan malzemeler kemirgenlere karşı dayanıklı olmalıdır.

2. Makine ve üretim hattı tasarımı
Gıda tesislerindeki üretim hattının düzeni, makinelerin kolay bakım ve temizlenmesine olanak tanımalıdır. Özellikle gıda üretim tesislerindeki, üretim süreci boyunca gıda ürünlerinin ve bileşenlerinin kirlenmesini önlemelidir.
Gıdaları hazırlamak için kullanılan makinelerin tasarımı da gıda güvenliği yönetmeliklerine uygun olmalıdır. Kötü tasarım, temizlenmesi zor olan yerlerde yiyecek malzemelerinin birikmesine neden olabilir. İyi temizlenmeyen ve biriken kirler böcekleri kendine çekmektedir.

3. Haşere kontrolü
Haşere kontrolü gıda tesislerinin güvenliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Hamamböceği ve sinek gibi rahatsız edici böcekler, gıda kaynaklı hastalıkları gıdaların üretim yada sunum aşamasında kirleterek, müşterilere bu hastalıkları yayabilmektedir. Kemirgenler ayrıca hastalıklara neden olduğu gibi binalara, demirbaşlara ve makinelere zarar vermektedir. Depolanmış ürün böcekleri nakliye ve depolama sırasında gıdanın ambalajına zarar verebilir veya ambalajın içine girerek gıdaya bulaşabilir.

4. Atık yönetimi
Çöpleri ve atıkları koyabileceğiniz uygun atık depolama alanlarını sağlanmalıdır. Atıkların boşaltılması ve çöp kutularının düzenli temizlenmesi için gerekli prosedürleri oluşturulmalıdır. Atık yönetiminin başarılı olması haşerelerin çöplere gelmesini engellemektedir.

5. Temizlik
Doğru hijyen standartlarını sağlamak ve gıdalardan kaynaklanabilecek hastalık riskini azaltmak için temizlik ve dezenfeksiyon programları oluşturulmalıdır.
Mutfak gereçleri ve kullanılan kaplar sürekli temiz tutulmalıdır. Yerlere dökülen yemek kırıntılarını hemen temizlenmelidir. Doğru temizliğin düzenli olarak yapılması haşere istilasını da önleyecektir.

6. Bakım
Gıda tesisleri kullandıkları makinelerin, fırınların, aletlerin düzgün şekilde çalıştığından emin olmaları için makinelerin bakımını düzenli olarak yapmalıdır.
Sıçanlar ve fareler gibi kemirgenler, makinelerin çalışma şekillerini etkileyebilir, güç kablolarını kemirerek hasara neden olabilir ve ürünlerle doğrudan temas eden bileşenleri kirleterek bakterilerini gıdalara bulaştırabilir.

7. Kişisel hijyen
Bakteriler biyolojik ve fiziksel kirlenme yoluyla kolaylıkla yayılabilmektedir. Gıda tesislerinde çalışan kişiler kişisel hijyenlerine önem göstermelidir. Çalışma alanlarını temiz tutmaları haşerelerin bu alanları istila etmesini engelleyecektir.

8. Çevresel hijyen
Gıda tesislerinde, sanitasyon ve haşere istilasıyla başa çıkmak için kimyasal ilaçlar kullanılmaktadır. Bu nedenle, gıda tesislerinde ürünlerin yada çevrenin kazara kirlenmemesi için kimyasal uygulamaların dikkatli şekilde yapılması gerekmektedir.
Gıda tesislerinde depolanan ve kullanılan kimyasalların, üretim aşamasında gıda ürünlerini kirletmemesi için gıda güvenliği uygulamalarına uyulması gerekmektedir.

9. Doğru taşıma, depolama ve nakliye
Gıda tesislerinde hem tesise gelen ürünler hem de müşteriye teslim edilen ürünlerde problem oluşmaması için nakliye ve depolama işlemlerine özen gösterilmelidir. Ayrıca gıda tesisine ürün alırken nakliye sırasında haşerelerin tesise bulaşması için alınan ürünlerin incelenmesi gerekmektedir.

10. Personel eğitimi
Gıda tesislerindeki güvenliğin nasıl sağlanacağına dair personelin eğitilmesi, haşere istilasını engelleyecek ve tesisin kirlenme riskini ortadan kaldıracaktır.
Gıda Tesisi İlaçlamada Neden Firmamızı Tercih Etmelisiniz
Gıda servisi endüstrisinde çalışan tesisler, kaliteli haşere kontrol yönetimi programına diğer tesislerden daha çok önem vermelidir. Tesislerle tek bir haşerenin bile görülmesi, markanın itibarına zarar vermektedir. Firmamızın uzmanları, özel olarak ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış haşere kontrol program tasarlamaktadır. Uzmanlarımız ilaçlama sırasında sağlık yönetmeliklerine tam olarak uymaktadır. Uzmanlarımız haşereleri kontrol altında tutmak için haşereleri tesisten çıkarma, sanitasyon ve tesisin aksaklıklarının onarılması gibi birbiriyle entegreli teknikleri kullanmaktadır. Firmamız, herhangi bir gıda tesisindeki haşere istilasıyla savaşmak için en son bilimsel haşere kontrol yöntemlerini kullanmaktadır.
Hiçbir gıda tesisi aynı özelliklere sahip değildir. İşte bu yüzden firmamız, kuruluşunuzun karşı karşıya olduğu benzersiz haşere baskılarını anlamak için mülkünüzün kapsamlı bir incelemesiyle işe başlayacaktır. Daha sonra, uzmanlarımız tespit edilen bulgulara dayanarak, tesisiniz için koruma planı oluşturmak amacıyla sizinle beraber çalışacaktır. İlaçlama firmamız, yasal olarak hijyen standartlarına uymak zorunda olan ve haşere istilasına sıfır toleransın bulunduğu gıda tesisleri için tasarlanmış son teknoloji ilaçlama hizmetlerini sunmaktadır.
Haşere kontrol çözümlerimiz, gıda tesislerinde, tüm haşereler ve tesis bakım ihtiyaçları için güvenebilecekleri bir ortaklık sağlamaktadır:
• Ticari markanın korunması.
• Yerinde sağlık ve tesis eksikliği raporları uygulanması.
• Yüksek eğitimli ve lisanslı teknisyenlerden hızlı yanıt süreleri.
• Düzenli servis denetimleri ile Kalite Güvencesi.
• Yerinde aktivite koşullarını hafifleten ve geleneksel haşere kontrol uygulamalarıyla ilişkili riskleri sınırlandıran proaktif bir yaklaşımın sunulması.
• Zararlı istilasının engellenmesi
• Personel için yerinde eğitim verilmesi .
• Çok çeşitli özel haşere kontrol servisi seçenekleri.
Haşere Kontrolü: Firmamızın teknisyenleri tesisinizdeki muayene işlemlerini yaptıktan sonra uygun ilaçlama yada haşere kontrol yönetimine karar vermektedir. Kullanılan pestisitler kimyasal madde içerdiği için gıda tesisindeki malzemelere zarar verilmemektedir. Ayrıca kullandığımız ürünler lisanslı olduğu için ilaçlama konusunda bize güvenebilirsiniz.
Haşere kontrolüne ek olarak, programlarımız aşağıdaki hizmetleri de içermektedir.
Haşerelerin ve böceklerin tesise girmesinin engellenmesi- Haşereler gıda tesislerine kapılardan, pencerelerden ve yapıda bulunan küçük çatlaklardan içeri girebilmektedir. İlaçlama teknisyenlerimiz yapınızı her tarafını inceleyerek yapınızdaki aksaklıkları bulmaktadır. Haşerelerin tekrar içeri girmesini engellemek için boşluklar ve çatlaklar uygun malzemelerle kapatılmaktadır.
Sinek Kontrolü – Sinekler, taşıdıkları bakterilerle yada kirli yerlerdeki beslenme alışkanlıkları ile gıdaları kirletebilmektedir. Firmamızın teknisyenleri sineklerin yuva yaptıkları yerleri inceleyerek bu zararlıları tesisinizden çıkartmaktadır.
Koku Kontrolü – Kokular gözle görünmese bile gıda tesisinizi olumsuz etkilemektedir. Ağır kokular sinekleri ve haşereleri kendine çekmektedir. Firmamızın teknisyenleri tesisinize gelerek kokuya sebep olan olumsuzlukları ortadan kaldırmaktadır.
Kuş Kontrolü – Kuşlar her ne kadar zararsız gibi görünse de tesislerde büyük sıkıntılara sebep olabilmektedirler. Havalandırma sistemlerine bulaşan dışkıları gıda tesisi içindeki havayı kirletmektedir.
Sanitasyon- Gıda tesislerini istila eden haşereler ve diğer zararlı türleri arkalarında artıklarını bırakmaktadır. İlaçlama hizmetimizden sonra bu artıkların temizlenmesi için sanitasyon hizmetimizde mevcuttur.
İlaçlama yaptığımız gıda tesisleri
• Restoranlar, kafeler: Restoranların yada kafelerin en değerli varlığı itibarlarıdır. Bu itibar aslında yemeklerin kalitesinden ve hizmetin kusursuzluğundan meydana gelmektedir. Müşterileriniz sizden de en yüksek hijyen seviyesini beklemektedir. Fareler, sıçanlar, sinekler ve hamamböceği, taşıdıkları hastalıklar ve kirli beslenme ortamlarından kaptıkları mikroplar yüzünden restoranlar için bir tehdit oluşturmaktadır.
• Süpermarketler, bakkallar: Süpermarket ya da marketler gıdaların satıldığı yerlerdir. Bu tesislerde görülen haşere aktivitesinin herhangi bir işareti markanıza ve kamu algınıza ciddi zararlar vermektedir. Ayrıca zararlıların taşıdığı hastalıklar marketlerdeki yiyeceklere de bulaşabilmektedir.
• Catering firmaları ve Yiyecek içecek üretim tesisleri: Catering ve yiyecek ve içecek üretim tesislerini istila eden haşereler, tesisler için yüksek risk oluşturmaktadır. Tesis içinde kirliliğe neden olarak hammaddelere zarar vermektedirler. Haşere istilası, hammadde kaybına, gelir kaybına, müşterilerin güvenine, para cezalarına ve hatta soruşturmalara bile neden olmaktadır.

DİĞER HABERLER
Hemen Ara Otel Tekstili antalya escort sakarya escort mersin escort gaziantep escort diyarbakir escort manisa escort bursa escort kayseri escort tekirdağ escort ankara escort adana escort ad?yaman escort afyon escort> ağrı escort ayd?n escort balıkesir escort çanakkale escort çorum escort denizli escort elaz?? escort erzurum escort eskişehir escort hatay escort istanbul escort izmir escort kocaeli escort konya escort kütahya escort malatya escort mardin escort muğla escort ordu escort samsun escort sivas escort tokat escort trabzon escort urfa escort van escort zonguldak escort batman escort şırnak escort osmaniye escort giresun escort ?sparta escort aksaray escort yozgat escort edirne escort düzce escort kastamonu escort uşak escort niğde escort rize escort amasya escort bolu escort alanya escort buca escort bornova escort izmit escort gebze escort fethiye escort bodrum escort manavgat escort alsancak escort kızılay escort eryaman escort sincan escort çorlu escort adana escort